JDP: Najava značajne saradnje s teatrima iz Slovenije i Rusije

BEOGRAD – Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović danas je u susretu sa medijima najavila premijeru predstave “Te noći sam je video” Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, kao koprodukciju Srbje i Slovenije, koja će biti izvedena u petak na sceni Slovenskog narodnog gledališča (SNG) u Mariboru.

Osim toga, sutra će u Beogradu biti potpisan Sporazum o saradnji između JDPi najstarijeg i najznačajnijeg pozorišta u Rusiji teatra “Aleksandrinski”, nakon što je u sredu JDP posetio direktor Sergej Jemeljanov sa saradnicima.

Najnovija predstava se realizuje kao koprodukcija JDP, SNG iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane.

Pozorišni komad “Te noći sam je video” predstavlja najambiciozniji umetnički projekat u regionu, baziran na romanu Draga Jančara, velikana slovenačke, evropske i svetske književnosti.

Pisac u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i šireg kulturnog prostora bivše SFRJ.

Njegova dela pripovedaju o bliskoj i dalekoj prošlosti i okrutnosti kapitalizma današnjice.

Likove iz poznatog romana u dramatizaciji će oživeti glumci iz nekoliko zemalja regiona, dok će iz ansambla JDP igrati Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Janez Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana “Katarina paun i isusovac” na sceni Drame SNG u Ljubljani, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

JDP ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Beogradska premijera zakazana je za 4. novembar, dok će publika u Bugrteatru u Beču ovu predstavu gledati početkom 2022. godine.

Sporazum između JDP i ruskog teatra “Aleksandrinski” je rezultat zajedničke želje dve pozorišne kuće da sarađuju u različitim oblastima kulturnih, obrazovnih, društvenih i međunarodnih aktivnosti, nudeći publici remek-dela umetnosti i pozorišnog repertoara.

“Cilj nam je da kao partneri ostvarimo nove oblike saradnje kroz zajedničke projekte, festivale, razmenu umetnika, gostovanja, obrazovne događaje”, navela je upravnica JDP.

Podsetila je da je saradnja beogradskog pozorišta i teatra Aleksandrinski trebalo da se realizuje u maju 2020. godine gostovanjem ruskih kolega sa predstavom “Ženidba” Nikolaja V. Gogolja u režiji Valerija Fokina, kao i monodramom “Ja, Glumac” V. Lisickog.

Takođe, bio je planiran i masterklas reditelja Fokina, ali je gostovanje otkazano zbog pandemije kovida-19.

Iz istog razloga otkazan je i festival koji Aleksandrinski teatar održava svake godine u septembru, a gde je trebalo da učestvuje i JDP.

Aleksandrinski teatar je najstarije pozorište u Rusiji osnovano 30. avgusta 1756. godine.

Ovaj teatar je preteča svih pozorišta u Rusiji i dan njegovog osnivanja slavi se kao rođendan profesionalnog teatra u toj zemlji.

Rusko državno dramsko pozorište, kako se u početku zvalo, bilo je simbol ruske države.

Tu su odigrane praizvedbe velikih ruskih pisaca, a na njegovoj sceni bili su prisutni najznačajniji ruski umetnici.

I danas se tačno zna na kojim su mestima u teatru sedeli Fjodor M. Dostojevski, Aleksandar S. Puškin, Ivan S. Turgenjev, kao i koja je loža iz koje je Anton Pavlovič Čehov posmatrao praizvedbu svog “Galeba”.

Od 2003. godine umetnički direktor Aleksandrinskog teatra je Valerij Fokin, jedan od najznačajnijih umetnika Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar