Jedna knjiga – dva romana

Čileanski pisac Luis Sepulveda (1949), koga mnogi smatraju jednim od najznačajnijih i najangažovanijih pisaca španskog govornog područja, čovek izuzetno radoznalog duha, ogledao se u različitim književnim žanrovima, pa i na filmu, u jednoj knjizi objavio je dva kratka, izuzetno zanimljiva romana – "Dnevnik sentimentalnog ubice" i "Kajman".
Prvi roman predstavlja ispovest 42-godišnjeg profesionalnog ubice koji se dugo bavi ovim "biznisom", dobijajući zadatke od nepoznatog poslodavca. Jednom prilikom, sasvim slučajno u Parizu, upoznaje 24-godšinju devojku i njihova najpre erotska veza pretvara se u iskrenu ljubav. Iako svestan da time gazi sva načela svoje surove profesije, on ne može da je se odrekne sve dok mu se ona, sa odmora gde ju je poslao, ne javi obaveštavajući ga da je našla drugog. Ubica dobija novi, nimalo lak zadatak, a put za budućom žrtvom vodi ga od Pariza do Madrida i od Istambula do Meksika. U dramatičnom spletu okolnosti i posle nekoliko žestokih obračuna, on će ponovo sresti svoju ljubav…
"Kajman" počinje zagonetnom smrću don Vitorija Brunija, jednog od vlasnika moćne firme kožne galanterije koja sirovinu – kožu od kajmana – nabavlja na ilegalan način iz jednog kraja u južnom Brazilu. Tamo žive Anara Indijanci, kojima je ovaj malo krokodil sveta životinja. U ovaj sumnjivi biznis upleten je i Karlo Čikareli, inače Brunijev poslovni partner. Brunijeva ćerka Ornela sumnja da joj je otac ubijen. Ispostavlja se da je on za naslednika svoje imovine odredio izvesnog Mania, velikog indijskog vrača koga je svojevremeno upoznao. Osim dvojice policajaca, u istragu se upliće i agent osiguravajuće kompanije Deni Kontreras, bivši policijski detektiv. Serija neočekivanih događaja i novih ubistava dobiće rasplet u brazilskoj močvari. Prevodilac je Biljana Isailović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kajmansepulveda
Komentari (0)
Dodaj komentar