Kafane s istorijom

One su nekada bile mesta gde su se vodile "ozbiljne" političke debate, pisale pesme i nalazila inspiracija za njih, zaljubljivali mladi, a predstavljale su i sastajališta ljudi različitih profesija koji su se opuštali uz zvuke poznatih pesama. Srpska prestonica imala je prvu kafanu u Evropi, otvorenu na Dorćolu davne 1522. godine, kafanu u kojoj su gosti mogli da popiju samo kafu. Danas se zna da je najstarija očuvana kafana u Beogradu čuveni "Znak pitanja" u ulici Kralja Petra, podignuta 1823. godine na inicijativu Miloša Obrenovića. Predanje kaže da je u tu kafanu često svraćao Vuk Karadžić, a u njoj je bio postavljen i prvi bilijar u prestonici.
Popularna kafana "Tri šešira" u Skadarliji nalazi se u okviru ambijentalne celine koja je zaštićena, a ime je dobila po radnji za proizvodnju šešira u istom ulazu. U njoj su se okupljali gradski boemi poput Bore Stankovića, Žanke Stokić, Đure Jakšića… Nažalost, na mestima mnogih beogradskih kafana koje su bile popularne krajem prošlog veka danas se nalaze barovi ili restorani sa brzom hranom. Tako je čuvena kafana "Pod lipom", koja je bila mesto okupljanja studenata, boema i pisaca, poznata po mirisu šljivovice i prebranca – zatvorena pre nekoliko godina, uprkos oštrom opiranju stalnih posetilaca koji su tada uputili proglas protiv njenog zatvaranja. Sličnu sudbinu doživelo je i nekoliko drugih poznatih kafana kao što su "Domovina" i "Smederevo".
Generacijama Beograđana koji su ove kafane smatrali drugim domom one će biti samo uspomena na dane u kojima su slobodno vreme provodili uz dobro piće i još bolju hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafANE
Komentari (0)
Dodaj komentar