Kako regionalna saradnja pomaže da se kultura sačuva

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas regionalnu onlajn konferenciju “Kultura u doba pandemije” i poručila da je u prevazilaženju efekata pandemije u oblasti kulture važno da se osmisli model regionalnog pristupa.

Gojković je naglasila da će konferencija doprineti kvalitetnom odgovoru na pitanje kako pobediti pandemiju i na koji način regionalna saradnja može pomoći da se kultura sačuva od izazova i opasnosti kojima je izložena.

Ona je učesnike Konferencije upoznala sa aktivnostima koje je Vlada Srbije preduzela u borbi protiv pandemije u domenu kulture navodeći, između ostalog, da su plate u ustanovama kulture ostale na istom nivou kao i pre Covida 19, kao i da je samostalnim umetnicima pružena novčana pomoć u vidu isplate za tri meseca.

„Pored ovakvih mera važno je razumeti da podršku kulturi ne predstavljaju samo materijalna ulaganja koja su naravno neophodna, već i stvaranje mogućnosti da ona nastavi sa aktivnostima“, ukazala je ministarka istakavši da je od posebnog značaja činjenica da je za narednu godinu uvećan budžet za kulturu.

Ona je rekla i da se povodom iskustva u borbi sa pandemijom mogu izdvojiti dve pouke, a to su da se direktna pomoć kulturi mora posmatrati kao veoma dobra investicija i drugo da pojačani procesi digitalizacije vrše snažan uticaj na sadržinu i način predstavljanja kulturne produkcije.

Gojković je podvukla da je pandemija podstakla ubrzanu digitalizaciju kulturnih sadržaja iako je jasno da virtuelni sadržaji nikako ne mogu da preuzmu na sebe ulogu kulturnog predstavljanja.

Konferencija je okupila predstavnike ministarstava kulture regiona, a takođe uključili su se ambasadori država sa diplomatskim predstavništvom u Srbiji.

Konferencija su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja i kompanija Color Media Communications.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar