Kamerata Akademika zatvorila „Ravanelius“

ĆUPRIJA – Koncertom orkestra Kamerata Akademika (Camerata Academica) iz Novog Sada, solista Roman Simović, violina, sinoć je, na otvorenoj sceni Škole za muzičke talente u Ćupriji, zatvoren prvi Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelius“.

Brojna publika, uživala je u izvođenju dela Hajnriha Ignaca von Binera, Wolfganga Amadeusa Mocarta, Johanesa Bramsa, Astora Pjacolija, Bele Bartoka… Sonate, Malu noćnu muziku, Mađarske igre, Gdišnje doba, Rumunske narodne igre.

Festival je počeo 4. jula na sceni „Dušan Skovran“, a otvorio ga je Veliki orkestar Škole za muzičke talente, solist Dragan Đorđević, violončelo.

Drugog dana festivala, na sceni „Dušan Skovran“, na Koncertu kamerne muzike, poznati i priznati muzičari Roman Simović, Robert Lakatoš, Vladimir Milošević, Lazar Miletić, Dragan Đorđević, Milena Simović, Marko Miletić, izveli su dela Bramsa Klavirski kvintet, Petra Iliča Čajkovskog Suvenir iz Firence…

Festival je ove godine imao revijalni karakter, već dogodine imaće takmičarski.

Organizatori i utemeljivači festivala su Ustanova kulture i Škola za muzičke talente, koja ima status Škole od posebnog nacionalnog značaja, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Ćuprija.

Cilj festivala je „promovisanje klasične muzike na savremen način, a naša misija je da promovišemo umetnička dostignuća i sačuvamo titulu muzičkog centra Srbije“, izjavio je na festivalu umetnički direktor Dragan Đorđević koji je i vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Prema proceni organizatora festivala je ova tri dana posetilo oko 1.300 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar