Karavan slika Vojvođanske banke u Zrenjaninu

Izložba na kojoj su predstavljena odabrana dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine 20. veka otvorena je večeras u filijali Vojvođanske banke u Zrenjaninu.

Zrenjaninskoj javnosti po prvi put su predstavljene slike Save Stojkova, Milana Kečića, Milana Kerca, Pavla Blesića i Boška Petrovića, koje su samo deo bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke, koja broji više od 600 radova likovne umetnosti, a zainteresovani će moći da ih pogledaju svakog radnog dana od 18 do 20 časova, do 8. septembra.

Direktor filijale Vojvodjanske banke u Zrenjaninu Milan Lisov kazao da je izložba organizovana kroz zajednički projekat sa Galerijom matice srpske u okviru Karavana slika.

„Vojvođanska banka ima značajan broj slika u svojoj kolekciji, više od 600 umetničkih radova, mahom vojvođanskih slikara, pa je Karavan organizovan kako bi širom Srbije prikazala to bogatstvo, a s druge strane Galeriji Matice srpkse poverila i popis, katalogizaciju i procenu vrednosti tih dela“, kazao je Lisov.

Kustos Galerije Matice srpske Mirjana Brmbota kazala da je izložba najpre predstavljena u Novom Sadu, a zatim i u Narodnoj banci u Beogradu, gde je predstavljen veći broj slika.

„Karavan slika je neka vrsta putujuće, pokretne izložbe, a zbog prostora izabrano je svega pet slika, ali slika eminentnih slikara koji pripadaju umetničkoj sceni druge polovine 20. Veka likovne umetnosti u Vojvodini“, rekla je Brmbota.

Svi slikari, čija su dela predstavljena u Zrenjaninu, navela je Brmbota, usmereni su ka vojvođanskoj ravnici i panonskom miljeu, i na slikama iskazuju svoja osećanja i viđenja podneblja u kom su rođeni, odrasli, školovali ili umrli.

Postavka će u okviru Karavana slika koji Banka u okviru projekta „Odgovrno u kulturi“ realizuje u saradnji sa Galerijom Matice srpske, posle Kragujevca, Čačka, Apatina i Zrenjanina, obići još i Suboticu.

Saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske datira od juna kada su stručnjaci Galerije angažovani na obradi i katalogizaciji slika koja ima za cilj da se kroz izložbe i publikacije kolekcija predstavi ljubiteljima umetnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar