„Kazalice Stefana Mitrova Ljubiše“, Radomir V. Ivanović

BEOGRAD – Obimna monografija Radomira V. Ivanovića „Kazalice Stefana Mitrova Ljubiše“, objavljena u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) povodom 140 godina od smrti ovog pisca, predstavljena je danas u Udruženju književnika Srbije (UKS).

U poslednjoj deceniji Ljubišinog života, od 1867. do 1878. objavljena su njegova najznačajnija dela, zbog kojih je stekao laskavi epitet „Njegoš u prozi“. To su „Pripovjesti crnogorske i primorske“, „Životopis“ i „Pričanja Vuka Dojčevića“.

Opus ovog pisca je obimom nevelik, ali dragocen za naše jezičko područje, o čemu svedoči i činjenica da mu je do sada posvećeno čak 20 knjiga, rekao je Ivanović i podsetio na reči mudre Isidore Sekulić, da je Ljubišino delo „čista klasika“ i „ovejano duhovno blago“.

Pohvale monografiji uputili su prof. dr Milorad Jevrić i dr Milana Medigović Stefanović, koja je podsetila na reči Stefana Mitrova Ljubiše: „Svet će o nama bolje misliti kada broju prispodimo prosvjetu, kada se ne budemo delili na plemena i vjere“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar