Kembridž i pariski muzej vraćaju afričke artefakte

LONDON – Fakultet univerziteta u Kembridžu i pariski muzej vratiće danas kulturne artefakte opljačkane iz zapadne Afrike tokom kolonijalnog razdoblja, čime će postaviti presedan koji će izvršiti pritisak na druge institucije da takođe počnu da vraćaju ukradena dela.

Džizus Koledž u Kembridžu vratiće statuu petla koji su britanske trupe ukrale 1897., jedan od stotina bronzanih predmeta koji su opljačkani iz nekada moćnog Kraljevstva Benina, koje se nalazilo na području današnje Nigerije. To su neki od kulturno najznačajnijih afričkih artefakata, preneo je Rojters.
„To je ispravno iz poštovanja prema jedinstvenom nasleđu i istoriji ovog artefakta“, rekla je Sonita Alejn, direktorka koledža, pred svečanu predaju statue nigerijskoj ambasadi.

Figuru je koledžu 1905. dao otac jednog studenta. Koledž je 2019. objavio da će ga vratiti Nigeriji.
Događaj je prekretnica u dugogodišnjoj borbi afričkih zemalja da vrate dela koja su opljačkali zapadni istraživači i kolonizatori, u vreme kada se mnoge evropske institucije teško nose s kulturnim nasleđem kolonijalizma.
Gotovo 90 posto afričkog kulturnog nasleđa nalazi se u Evropi, smatraju francuski istoričari umetnosti.
Samo pariski Muzej na keju Branli čuva gotovo 70.000 afričkih predmeta. Britanski muzej u Londonu poseduje ih još na desetine hiljada.
Nemačka je pristala da iduće godine počne da vraća beninske bronzane predmete koje čuva u svojim muzejima.
Britanski univerzitet u Aberdinu saopštio je da će vratiti jednu beninsku skulpturu od bronze koja prikazuje glavu kralja Obe u četvrtak. Skulpturu je kupil na aukciji 1957.
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je 2017. studentima iz Burkine Fasa da „afričko nasleđe ne može biti samo u evropskim privatnim kolekcijama i muzejima“.
Na svečanosti kojom će predsedavati Makron, Muzej na keju Branli vratiće Republici Benin 26 artefakata koji su ukradeni Kraljevstvu Abomej 1892. To je deo od 5.000 predmeta čiji povratak traži ta zapadnoafrička zemlja.
Nigerijska vlada zahvalila je koledžu Džizus što je otvorio put za povraćaj umetnina te poručila da se raduje što će i druge institucije vratiti artefakte.
Britanski muzej govori o „prilikama za deljenje i izlaganje“ predmeta iz svoje kolekcije u Nigeriji, ali nikada nije kazao da će preneti vlasništvo nad njima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar