„Kids Fest“ u BG: Gosti Uroš Petrović i Ljubivoje Ršumovi

BEOGRAD – Filmski festival za decu “Kids Fest” u svom 18. izdanju biće održan od 16. do 23. oktobra, najavila je direkcija manifestacije „MegaCom Film“ danas u Lisabon baru u okviru Mts Dvorane, gde će se prikazivati veći deo ostvarenja.

Susret sa medijima povodom početka 18. “Kids Festa” danas je obeležen druženjem sa ambasadorom Festivala – piscem za decu Urošem Petrovićem, kao i sa specijalnim gostom, našim velikim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Na festivalu pod sloganom „Svet je u dečijim rukama“ biće prikazano 15 naslova različitih kinematografija među kojima su animirana, igrana i dokumentarna ostvarenja, od čega je 10 premijera.

„Potrebno je malo više pažnje posvetiti detinjstvu kao velikoj tajni i fenomenu“, mišljenja je Ljubivoje Ršumović.

Pesnik i pisac pozorišnih komada za decu podsetio je na tezu pokojnog neuropsihijatra, književnika, akademika i psihoterapeuta Vladete Jerotića da se karakter i ličnost deteta formira do treće godine, kad je u rukama majke i oca.

„Kao roditelji moramo danas omogućiti i obezbediti dečju pažnju u ponudi mnogih sadržaja. Volter je još govorio da je dozvoljena svaka književnost osim one dosadne. Roditelji danas se trude da omoguće svojoj deci da se bave onim što žele i vole. Jedan deo pažnje bi moralo ili bi trebalo posvetiti deci“, rekao je Ršumović, koji je ostavio traga ne samo u književnosti za decu, već i kao upravnik dečjeg pozorišta „Boško Buha“ u četiri mandata (16 godina).
„Pre svega je najvažnija sloboda. Deca moraju imati slobodu koju roditelji treba da izbore za svoje mladunce“, zaključio je Ljubivoje Ršumović.

Domaći porodični film „Vučje bobice” reditelja Sretena Jovanovića otvoriće “Kids Fest” 16. oktobra od 17 sati u Mts Dvorani.

Uloge u “Vučjim bobicama” tumače – Tijana Čurović, Nada Blam, Rastko Janković, Miljana Kravić, Simon Jegorović, Duško Radović, Vesna Stanojević, Rade Marjanović, Dimitrije Ilić Mita.

Aktuelna filmska priča odslikava stalne napore četvoročlane porodice da odgovori na brojne izazove modernog života u gradu, prikazujući i težnju onih mlađih članova da rešenje svega pronađu u seoskom okruženju.

Anđa, koja boluje od astme, i njen brat Aleksa pokušavaju da pronađu svoj put do sreće. Oni se odlučuju za beg na selo, u jeku mogućeg razvoda njihovih roditelja, kada sve postaje jedna avantura, puna neizvesnosti i neočekivanih obrta.

Uroš Petrović je ambasador Kids festa, inače autor romana fantastike, romana u zagonetkama i zagonetnih priča, veoma karakterističan po originalnom pristupu književnosti za decu i mlade.

„Jedna reč ili rečenica u knjizi, scena u nekom filmu, mogu promeniti život dece. To sam naučio kroz karijeru baveći se decom, kroz stvaralaštvo. Detinjstvo, taj čaroban komad života, veoma je važan“, istakao je nagrađivani pisac Petrović, čije su knjige objavljene u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Sloveniji i Češkoj.

Pisac je izdvojio knjigu „Ma šta mi reče“ čiji je autor upravo prisutni kolega Ljubivoje Ršumović koja mu je u detinjstvu ostavila tako snažan utisak da mu je izmenila život.

„Ta divna Ršumova knjiga i neki dobri filmovi napravili su me čovekom kakav sam danas. Nema ništa bolje u životu što možete da učinite za svoju decu od toga da ih odvedete na kvaliterne pozorišne predstave i filmove ili ih usmeravate da čitaju dobre knjige“, zaključio je Uroš Petrović, laureat velikog broja nagrada iz književnosti i fotografije.

Petrović je autor i voditelj zagonetnih priča, učesnik i član stalne postave novih sezona serijala „Fazoni i fore“, bio je deo kviza „Potera“, autor pitanja u kvizu „Lavirint“ kao tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare, oba na Javnom servisu RTS.

Počasni je član-osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Prema njegovom romanu “Peti leptir” 2014. godine snimljen je istoimeni domaći film reditelja Milorada Milinkovića.

Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović će tokom festivala voditi zajedničku kreativnu radionicu za decu, a Petrović će imati i svoju zasebnu radionicu.

Prateći temu ovogodišnjeg festivala vođenu parolom “Svet u dečijim rukama”, ovogodišnji program ima ideju da svojim sadržajem ukaže na značaj životne sredine, častan odnos čoveka i prirode.

Različit filmski program obeležiće i druge filmske premijere evropskih i svetskih produkcija, kao što je sinhronizovana animacija iz francuske produkcije – “Faraon, divljak, princeza” koja postavlja pitanje – šta epopeja o Starom Egiptu, srednjovekovna legenda sa francuskih planina i fantazija sa turskog dvora mogu imati zajedničko?

U selekciji se nalazi i premijerni nemački animirani film “Najbolji rođendan ikada” o junaku Čarliju koji se radovao svom rođendanu za čije slavlje niko nema vremena.
Premijerno će biti prikazana i porodična ostvarenja – švedski film „Eva i Adam“, finska igrana komedija “Vinski: Nevidljivi super-klinac”, francuski naslov “Mala banda” i drugi.

Kao i svake godine, selekcija sadrži i dokumentarna ostvarenja edukativnog karaktera – „Hrast“, “Životinja”, “Ris”.

Reprizni deo programa činiće najgledanije animacije Dizni studija od kraja 2021. i početkom 2022. godine kao što je hit „Enkanto: Magični svet”.

Porodična Dizni komedija “Pocrvenela panda” takođe je na repertoaru, a glasove su pozajmili muzičari Tijana Dapčević i Prljavi inspektor Blaža, voditeljka i glumica Nataša Aksentijević, i drugi.

Publiku na Kids festu očekuju i reprize animiranih filmova „Baz svetlosni“ (iz serijala “Priča o igračkama”), trenutno u bioskopima naslov „Kašaj: Kradljivac nevesti“, kao i „Finikove avanture“, koji je od četvrtka krenuo u redovnu distribuciju širom Srbije.

Od zanimljivih radionica, iz organizacije „Kids festa“, kuće „MegaCom Film“, izdvojili su „Đerdapska pustolovina“, „List i drvo“ i „Hotel za insekte“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar