Kina, UAE u NASA „napadaju“ Mars

PEKING – Kina je danas potvrdila da je njena svemirska letelica Tianven-1 ušla u orbitu oko Marsa gde će se zadržati još nekoliko meseci nakon što pokuša opasno sletanje na planetu, prva misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars stigla je do Crvene planete juče, a za nedelju dana očekuje se dolazak letelice koju šalje NASA.

Dolazak kineske letelice Tianven-1 (ili Pitanja za nebo) u orbitu Marsa, koja, inače, nosi robota sa šest točkova i u zaštitnoj sondi, čini je drugom svemirskom letelicom u poslednja dva dana koja je stigla do crvene planete, nakon što je to uspeo satelitu „Nada“ (Hope) UAE koji treba da šalje podatke o atmosferi i klimi na toj planeti, prenosi AP.

Agencija navodi da je izabrana lokacija za sletanje kineskog planetarnog rovera ravnica u bazenu Utopija severno od ekvatora na Marsu, dok bi Tianven-1, koji je težak 240 kilograma, trebalo da se zaustavi na površini gde je planirano da radi 90 dana i vrši ispitivanja.
Za nekoliko dana, oko 18. februara, planiran je dolazak na Mars ekspedicije koju šalje NASA. Reč je o roveru „Istrajnost“ (Perseverance), koji bi tog datuma trebalo da sleti na Mars, u krater Jezero.
Sve tri misije na Mars pokrenute su prošlog jula, kako bi se iskoristilo blisko poravnanje planete sa Zemljom koje se dešava svake dve godine.

Inače, prvi pokušaj Kine da na Mars pošalje satelit Jinghuo-1 propao je kada je njegov ruski nosač prestao da radi i pao u Tihi okean, a do sada su samo Amerikanci uspeli da vode duže operacije na Marsu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar