Kineski naučnici razvili implantabilnu bateriju koja pomaže u ubijanju tumora

PEKING – Kineski istraživači su razvili implantabilnu i samopunjivu bateriju koja pomaže u ubijanju tumorskih ćelija regulacijom mikrookruženja koje potpomaže rast tumora.

Studija objavljena u časopisu „Science Advances“ opisuje bateriju, koja je u kombinovanoj upotrebi sa organskim jedinjenjem tirapazaminom smanjila zapreminu tumora za 90 odsto u proseku tokom dve nedelje i eliminisala tumore kod četiri od pet miševa, prenosi Kineski međunarodni radio.

Tim sa Univerziteta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji može da formira ciklus pražnjenja i samopunjenja kako bi stabilno trošio kiseonik u tumorima miševa, čime se reguliše sadržaj kiseonika u tumoru i pH nivo.

Studija je pokazala da se baterija može koristiti kao efikasan regulator mikrookruženja tumora za antitumorsku terapiju, izjavio je profesor na Univerzitetu Fudan i jedan od autora studije Džang Fan.

Pored toga, tokom tretmana nisu prijavljene abnormalne promene u telesnoj težini, kao ni na koži i glavnim organima miševa.

Profesor Sija Jongjao istakao je da rad predstavlja unakrsnu studiju između tehnologije baterija i bioterapije, koja ne samo da pruža novi metod lečenja tumora, već i stvara presedan za baterije u biomedicinskoj primeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar