Koncert „Barcelona Gipsy balKan Orćestra“ u Beogradu

BEOGRAD – Međunarodni sastav “Barcelona Gipsy balKan Orćestra” – BGBO večeras je održao koncert na pozornici Botaničke bašte “Jevremovac” u Beogradu pred nekoliko hiljada posetilaca.

„Dobro veče, dragi ljudi, divno je videti vas u ovako ogromnom broju i komotno možemo da kažemo da je još jedan naš koncert u Beogradu bio rasprodat. Drago mi je da se vidimo nakon toliko teškog perioda za nama, nadamo se da je sve to konačno završeno“, obratio se publici lider benda, kontrabasista Ivan Kovačević, Beograđanin koji živi u Barseloni.

Nastup je održan u sklopu muzičkog ciklusa “Garden Sešions” započetog leta 2021. na istom mestu, i prethodne dve noći (petak i subota) koncerte su imali Rade Šerbedžija i pop dama Aleksandra Radović.

Etno džez atrakcija “Barcelona Gipsy balKan Orćestra” dolazi u Srbiju u okviru proslave malog jubileja – 10 godina postojanja.

Ovaj međunarodni sastav prvi put na turneji predstavlja svoj autorski materijal – instrumentalni i vokalni, i to u triptihu koncerata – u Beogradu večeras, onda na Svetski dan muzike 21. juna u Kragujevcu u Zastavinoj Bašti i u Nišu 22. juna u Banovini.

Pevačica Margerita Abita iz Italije uključila se na pozornici od treće, vokalne numere, nakon dve instrumentalne kompozicije.

„Drago mi je da se ponovo vidimo, volimo kad smo kod vas. Prošle su tri godine“, na skoro čistom srpskom jeziku je govorila Abita.

Bend je svetski poznata atrakcija svetske world music scene i rado viđen bend širom sveta koji izvodi pesme na mnogim jezicima – španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom.

Sedište benda je u Barseloni (Španija) i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Pere Nolasc (violina, Španija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).

Najveće oduševljenje publike svakako je bilo pri energičnom i uvek efektnom izvođenju narodne makedonske pesme „Jovano, Jovanke“ (poznate su razne verzije kompozicije koje sviraju i pevaju Bilja Krstić, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, nekada i pokojni Toše Proeski).

Takođe, publika je uživala u naslovu „Ay, Carmela“, nacionalna pesma, omiljena među Republikancima u Španskom građanskon ratu (1936-1939), koju domaća publika poznaje i voli iz obradu Darka Rundeka.

Za sam kraj koncerta od 100 minuta, bend je eksplozivno izveo muziku iz antologijskog hit mjuzikla „Cigani lete u nebo“.

„Hvala vam beskrajno što ste bili sa nama večeras. Zaista je predivno veče. Nakon koncerta bićemo tu da vam potpisujemo naše diskove i ploče, kao i fotografije. Daćemo vam sve od sebe što možemo. Svuda smo svirali po Evropi i svetu, ali samo ovde u Srbiji i Beogradu možemo lepo pokazati šta je to balkanska muzika“, nadahnuto je za kraj izjavio frontmen benda Ivan Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar