Koncert sastava „No Boundaries duo” u Istorijskom muzeju

BEOGRAD – Koncert kamernog ansambla „No Boundaries duo” koji čine sopran Branislava Podrumac i pijanista Milivoje Veljić, održan je večeras u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu, u okviru druge sezone ciklusa “Muzikom kroz muzej”.

Večerašnji koncert realizovan je i povodom obeležavanja Savindana, praznika posvećenom Svetom Savi, tako da su muzičari bili u svečanom raspoloženju i pružili su odabranoj publici nesvakidašnje putovanje kroz istoriju muzike.

Kao i do sada, serijal “Muzikom kroz muzej” organizuju Udruženje UNICA ART i Istorijski muzej Srbije, i uvek pažljivo biraju sastave koji će nastupiti u ovom programu.

Pijanista Milivoje Veljić bio je ceremonijal majstor, voditelj, odnosno pravi vodič – domaćin kroz koncert, želeći da kroz priču o kompozicijama sa njihovog repertoara, približi auditorijumu pozadinu nastanka tih numera, kao vid zanimljivosti ili tkz. “trivije”.

Svečani intimni koncert počeo je himnom Svetom Savi iz arhive Istorijskog muzeja Srbije, a Branislava Podrumac je svojim čarobnim vokalom dočarala duhovnost i svetost te kompozicije, što je publika pozdravila snažnim aplauzom.

Nakon svake numere pijanista je imao svoju priču kao uvod u sledeću pesmu, na taj način držeći lekcije iz muzičkog stvaralaštva, koje su dragocene i neophodne.

Sledeća je izvedena kompozicija “Vostani Serbije” čiji je autor naš prosvetitelj Dositej Obradović. Zanimljivo je i to da “Vostani Serbije” ima tri muzičke verzije, koje su pisali – Vartkes Baronijan, Zlatan Vauda i Ljuba Manasijević, a verzija koju je svirao Veljić i Podrumac izvanredno otpevala, aranžman je Bojana Mladenovića.

Mladi i talentovani pijanista je imao potrebu i da objasni samo ime njihovog sastava, koje u prevodu sa engleskog jezika znači – “Duo bez granica”.

“Moja draga koleginica Brana Podrumac i ja smo osnovali “No Boundaries Duo” pre nekoliko godina, i može se donekle reći da smo sastav bez granica. Naziv je na engelskom, jer smo nastupali prvenstveno za inostranu publiku, kad nas pozovu, u okviru raznih manifestacija, svečanih događaja, kada dolaze turisti da se upoznaju sa našom zemljom”, rekao je Veljić i ukazao na to da nisu održavali često koncerte za širu javnost, tek ponekad u Beogradu i nekim gradovima po Srbiji.

Usledile su čuvena pesma “I Dreamed a Dream” Kloda-Mišela Šenberga iz remek dela od operete – mjuzikla “Jadnici”, veliki hit u dve verzije – italijanska “O Sole Mio” i američka – “It’s Now or Never”, koju je pevao Elvis Prisli.

Obe verzije je Podrumac besprekorno otpevala, da bi onda oboje prešli dalje na filmsku muziku i legendarni “Kum” (1972) Frensisa Forda Kopole, gde više poznajemo instrumental kompozitora Nina Rote – “Parla piu piano“, sada u aranžmanu maestra Milana Nedeljkovića.

Gangsterska trilogija prema romanu Marka Puza ostala je upamćena i po savršenoj muzici, koju je Branislava pođednako moćno dočarala.

Usledio je čitav niz pesama iz raskošnog spektakl mjuzikla “Cigani lete u nebo” Evgenija Doge, prema ruskom filmu (1975), ali i predstavi u Pozorištu na Terazijama, reditelja Vladimira Lazića, koja se igra skoro dve decenije.

Onda su se opet malo vratili korenima ovog koncerta i istu narodnu pesmu dočarali na tri jezika bugarskom, makedonskom i srpskom: “Jasen mesec“ – „Oj, devojče“ – „Ruse kose curo imaš“.

Za kraj zvaničnog dela, Podrumac je ponovo utonula u svet antologijske numere u dve verzije, na dva jezika: “Con te partir?“ (1995) italijanskog autora Franćeska Sartorija, pisano za operskog diva Andrea Bočelija na festivalu San Remo, kao i “Time to Say Goodbye“ (1996), još veći hit kao duet Bočelija i čuvene britanske sopraniskinje Sare Brajtman.

Uigrani tandem je i nakon zvaničnog završetka koncerta bio raspoložen da se druži sa publikom, pa si na bis izveli efektnu seriju iz mjuzikla “Cigani lete u nebo” uz želju koja im se ispunila da i publika glasno peva iz sve snage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar