Koncert solo pesama za bas i klavir 20. aprila na Kolarcu

BEOGRAD – Koncert solo pesama za bas i klavir operskog umetnika Save Vemića u pratnji pijaniste Vladimira Gligorića biće održan u utorak, 20. aprila, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Skoro 40 godina je prošlo od kada je na Kolarcu bio izveden koncert za klavir i bas, i pamti se takav u oktobru 1984. godine kada su na pozornici nastupali bas Miroslav Čangalović i pijanista Dušan Trbojević.

U eri pandemije, kada nema više koncerata u Beogradu i po Srbiji, jedino Kolarac nekako uspeva da održava povremene nastupe umetnika klasične muzike, a uz njih to može i Beogradska filharmonija u svojoj Sali, naravno uz stroge primene mera protiv kovid-19.

Bas Sava Vemić školovao se prvo u muzičkoj školi “S. S. Mokranjac”, a onda na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU) u Beogradu da bi se od 2014-2017. godine usavršavao u operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku.

U aktuelnoj 2020/2021. sezoni angažovan je u Gertenrplacteatru u Minhenu, gde je ostvario uloge u Donicetijevoj operi “Ana Bolen”, Mocartovoj operi “Čarobna frula” i “Evgenije Onjeginu” P. I. Čajkovskog.

Nastupio je i na Festivalu nemačkog jezika u Bad Lauhštatu s Mocrtovom “Čarobnom frulom”, a očekuje ga i koncert solo pesama na velikoj sceni Gertnerplacteatra.

Svoj operski debi imao je 2013. u ulozi Sarastra u Mocartovoj “Čarobnoj fruli” u Madlenijanumu u Beogradu.

U Kolarčevoj zadužbini nastupao je kao bas-solo u Šubertovoj misi broj 5 sa orkestrom RTS-a 2018, u Betovenovoj 9. simfoniji sa orkestrom FMU-a, i u “Simfoniji orijenta” Slavenskog 2013. godine.

Pijanista Vladimir Gligorić (1979) rođen je u porodici operskih muzičara.
Nakon završene muzičke škole „Mokranjac“ u Beogradu, upisao se na FMU u Beogradu, kratko se usavršavao na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi (Švajcarska), i doktorirao na FMU.

Održao je mnoge resitale u raznim gradovima Srbije, regionu – Zagreb, Hvar, kao i u Evropi – Rim, Pariz, Ženeva, Askoli Pićeno, Barselona, Veletri, Badalona.

Učestvovao je u više premijernih izvođenja i realizaciji nekoliko diskova sa delima Ivana Jevtića, Vlastimira Trajkovića, Isidore Žebeljan, izdatih u Srbiji i Francuskoj, a 2021. i u snimanju albuma sa muzikom Vasilija Mokranjca za klavir solo u Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar