Koncerti „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ od sutra u Beogradu

BEOGRAD – Jubilarna, deseta sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu i Gvarneriusa biće svečano otvorena sutra u Sali Centra lepih umetnosti Gvarnerius Jovana Kolundžije, saopšteno je iz te ustanove.

Ciklus će otvoriti koncert višestruko nagrađivanog violončeliste Vuka Ovaskainena, laureata takmičenja „Petar Konjović“, „Dušan Protić“ i „Mocart“.

Ovaskainen će nastupiti uz saradnju s finskim pijanistom Ukijem Ovaskainenom, a na njihovom repertoaru nalaze se dela Antonina Dvoržaka i Franca Šuberta.

Vuk Ovaskainen je počeo da svira violončelo sa sedam godina i do sada je održao preko 30 solističkih koncerata.

Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji.

Osvajao je druga mesta na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj i „Licen“ u Austriji.

Nagradu „Stanojlo Rajičić“ primio je 2015. godine za najbolje održan recital u galeriji SANU, a 2017. uručena mu je nagrada „Artlink“ za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije.

Organizacijom ovih koncerata ustanova Gvarnerius i FMU već desetu godinu zaredom promovišu najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija FMU, usmeravajući pažnju javnosti na njihove sposobnosti i talente.

Mlade umetnike podržava i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a do kraja godine će pred beogradskom publikom, na 20 koncerata, nastupiti više od tridesetoro talentovanih muzičara.

Ulaz na koncert je slobodan, a mesta, zbog poštovanja aktuelnih epidemioloških mera, moraju se rezervisati putem imejl adrese info@guarnerius.rs .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar