Košmar jednog drveta iz Beograda oduševio žiri jednog festivala u Palermu

Dramski program Radio Beograda decenijama uspešno učestvuje na svetskim radijskim festivalima; i ove godine, na festivalu Pri Italija (Prix Italia), najstarijem i najuglednijem svetskom radijskom i televizijskom festivalu, ova tradicija nastavljena je na najbolji mogući način. Za najbolju u kategoriji radiofonijske komponovane muzike proglašena je emisija „Košmar jednog drveta“, autora Aleksandra Protića (23), studenta III godine na katedri za snimanje i obradu zvuka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Emisija koja je nastala u produkciji Dramskog programa Radio Beograda „izrasla“ je iz studentske vežbe, u kojoj su profesor Fakulteta dramskih umetnosti Zoran Jerković i urednik serije „Radionica zvuka“ Predrag Stamenković osetili potencijal za „nešto više“. Priča o životu jednog drveta, „ispisana“ isključivo zvučnim efektima (od cvrkuta ptica i zvuka vetra u krošnji, preko zvukova sekira i testera, do gužvanja i bacanja papira u koji je drvo pretvoreno), oduševila je žiri festivala koji je održan od 14. do 21. septembra u Palermu, Italija.

Festival Pri Italija je osnovala Radio-televizija Italije (RAI) 1948. godine, u nameri da promoviše i nagrađuje ono najbolje što nacionalne radijske i televizijske stanice imaju da ponude. I zaista, sam letimičan pogled na spisak učesnika ovog festivala dokazuje da je cilj osnivača postignut: takmičili su se pisci Žan Anuj, Hajnrih Bel, Margerit Dira, Žan Kokto, Fridrih Direnmat, Umberto Eko i Džon Ozborn; reditelji Dejvid Atenborou, Sidni Polak, Roberto Roselini, Džon Šlezinger i Kšištof Zanusi; među nagrađenima su se našli i Semjuel Beket, Ingmar Bergman, Piter Bruk, Federiko Felini, Verner Hercog, Piter Grinavej, Ežen Jonesko, Harold Pinter…

Na ovom prestižnom takmičenju Radio Beograd je prvi put osvojio nagradu 1958. godine, kada je u kategoriji radio drame pobedila „Ptica“ Aleksandra Obrenovića. Ove godine emisija „Košmar jednog drveta“ donela je devetu po redu nagradu Pri Italija u Beograd, istaknuvši se u oštroj konkurenciji emisija iz Australije, Kanade, Češke, Danske, Finske, Francuske, Mađarske, Irske, Italije, Norveške, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije.

Korisni linkovi:

  • Prix Italia
  • Dramski program Radio Beograda

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar