Kostas Kociolis: Gitara je napopularniji istrument u svetu

BEOGRAD – Treći susret sa medijima 23. izdanja Guitar Art festivala (GAF) održan je danas u Kolarčevoj zadužbini, gde su se predstavili umetnički direktor festivala, grčki gitarista Kostas Kociolis i umetnik Bako Jovanović.

Ljubica Lazić ispred GAF-a podsetila je da je Kociolis na poziciji umetničkog direktora festivala gitare u Beogradu od 2012. godine, i da ima karijeru klasičnog gitariste već punih 50 godina.

Tako se grčki umetnik bavi klasičnim gitarskim programom na ovom festivalu, učestvuje u takmičenju i stručnom žiriju, i okuplja sve vrhunske profesore širom sveta.

Ove godine na festival su stigli studenti iz Indije, Švajcarske, Italije, Nemačke, Hrvatske, kao pravi internacionalni nivo, što je i zamišljeno po konceptu.

„Gitara je uveliko najpopularniji instrument na celom svetu, jer sa njom može da se svira i stvara bilo koja vrsta muzike. Ima toliko mogućnosti, prilika, moć gitare je nepregledna i beskrajna. Zato ima sve više festivala gitare po svetu”, istakao je umetnički direktor GAF-a, koji je 1978. osnovao „Volos internacionalni festival gitare“ u Grčkoj, na kojem je i danas direktor.

Za svoje aktivnosti nagrađen je od strane Akademije nauka i umetnosti Grčke 1979. godine.

Kostas Kociolis je istakao da je otvaranje 23. GAF-a 17. maja sa njegovim kolegom i sunarodnikom Jorgosom Dalarosom iz Pireja bilo sjajno, jer je popularni pevač sa gitarom pružio koncert od puna dva sata u rasprodatoj sali Mts Dvorane.

Takođe, grčki gitarista i umetnički direktor napomenuo je i uspeh koncerta održanog sinoć, a to je Gala veče klasične gitare i svetska premijera „From Balkans with love“ op. 190 brazilskog kompozitora Jaime Zenamona, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pohvalio je svih šest izvođača: Dimitri Illarionov, Slobodan Milosavljević, Alberto Mesirca i Petar Čulić, Julia Trintčuk i Pavle Filipović.

„Koncert za orkestar, bandoneon i gitaru“ Astora Pjacole (1921-1992) izveo je Kragujevački akademski orkestar akordeonista, dirigent je bio Predrag Kostović, kao obeležavanje 100 godina od rođenja velikog argentinskog kompozitora.

Drugi deo koncerta bio je ezervisan je za italijanskog virtuoza na klasičnoj gitari Alberto Mesirka, koji je održao solo resital.

Kociolis je najavio i za sutra, u petak održavanje tri kratka nastupa klasične gitare spomenutih muzičara Julije Trintčuk iz Ukrajine i Pavla Filipovića iz Srbije, koji su bili pobednici takmičenja GAF-a.

Njima će se u Svečanoj sali Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu pridružiti i Dimitri Ilarionov, a koncerti će se odigrati od 18h, 19h i 20 časova.

Bogat program će se odvijati sutra na istom mestu i od 21 čas, jer Guitar Art Festival prvi put organizuje – Tango veče.

I ovo je takođe mali omaž argentinskom umetniku tanga – Astoru Pjacoli gde će biti organizovan koncert mađarskog kamernog ansambla “Tango Harmony”, kome će se pridružiti plesni par iz Italije Lorena i Gianpiero isped grupe “Milonga” kao sam vrh svetske tango scene.

Tango veče je programski iskorak festivala koji je do sada organizovao i promovisao flamenko i fado kulturu.

Kostas Kociolis je postao jedan od popularnijih zbog svojih turneja širom sveta, a karijeru je započeo daleke 1972. sa svega 15 godina, svirajući sa Atinski državnim orkestrom. Od 1977. godine je profesor na Atinskom konzervatorijumu, a od 2009. i na Državnom konzervatorijumu u Solunu.

Sarađivao je na koncertima sa umetnicima kao što su Astor Pjacola, Mikis Teodorakis, Džon Vilijams, Žan-Žak Kantorou, Stenli Džordan i drugi, a svira u „Volos gitarskom triju” sa Anijelom Dezideriom i srpskim umetnikom Zoranom Dukićem.

Muzičar Branko Jovanović, prema rečima Ljubice Lazić, biće najveće iznenađenje festivala ove godine, koji će nastupiti kao gost gitariste Miroslava Tadića na zatvaranju GAF-a u subotu, 21. maja, na velikoj sceni Mts Dvorane.

Lazić je napomenula da je Tadić upravo bio iznenađen svojim mladim kolegom, kada je reč o virtuoznosti koju pokazuje, jer za nekog ko svira instrument sa četiri žice – tradicionalnu tamburicu, može da svira i – džipsi džez, manuš, klasiku, etno, i ume da prati sve stilove kao najveći maestro.

Jovanović je napomenuo da je pre tri nedelje gostovao na jednom svetskom festivalu gde se upoznao sa bendom “Gipsy Kings”, koji su mu poručili da može da im pošalje neke svoje demo snimke, ne bi li možda došlo do neke saradnje, što ga je obradovalo.

Mladi umetnik na tamburici je ponosno istakao da je osvajao Prve nagrade na takmičenjima po Srbiji, kao što je mesto Silbaš (selo kod Bačke Palanke), ili u Novom Sadu na čuvenom “Tamburica festu”.

“U poslednje vreme mi ne dozvoljavaju da se takmičim, jer me uopšte ne gledaju više na taj način, kao takmičara, već oformljenog muzičara koji tamo nema šta da traži, i nema konkurenciju”, rekao je Bako Jovanović i najavio da ima već zakazan nastup za 21. avgust ponovo na “Tamburica festu” gde će sa njim na sceni biti 120 tamburaša, kao pravi spektakl.

Dalje je umetnik tamburice navodio da je osvajao prve nagrade kao solista i sa svojim orkestrom u na velikim svetskim takmičenjima Portugalu, Rusiji, Japanu, Nemačkoj.
Bako Jovanović će svirati na samom zatvaranju 23. Guitar Art Festa specijalno na poziv od Miroslava Tadića lično, na čemu mu je beskrajno zahvalan što ga se setio, to mu je ogromna čast.

Gitarska legenda Miroslav Tadić održaće prvi put u karijeri solo koncert „Etno veze“ u Mts Dvorani na kojem će još Ivet Holcvart i Đusi Kovač spajati različite muzičke tradicije – balkanska, tamburaška, flamenko, brazilska, romska muzika, bluz i sevdah.

“Uveliko probamo za koncert, to je fina ekipa kolega, veoma je interesantno, ubacujemo sve moguće stilove u jednu kompoziciju, ima prizvuka tamburaške muzike, ali i Rusije, Španije. Iako možda deluje teško i komplikovano, meni nije, jer jako volim da sviram, poznajem svoj instrument, i naučen sam da vežbam barem četiri, ako ne i šest sati svakog dana”, zaključio je Jovanović.

Večeras od 20h i 21h dva koncerta fado i flamenko muzike će održati dve dame Sara Correia i Tamara Jokić, kao muzičko putovanje od Lisabona do Sevilje, uz pratnju španskih i portugalskih muzičara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar