Kragujevac podržao festival posvećen Isidori Žebeljan

KRAGUJEVAC – Grad Kragujevac i Muzička omladina Kragujevca potpisali su ugovor o sufinansiranju Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“, koji će biti prvi put održan od 15. do 17. juna u tom gradu.

Mužička omladina Kragujevca saopštila je danas da su ugovor potpisali njen predsednik Stefan Adamović i član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić, pošto je njihov projekat festivala „visoko ocenila i podržala Komisija za izbor projekata, programa i manifestacija kulture koji će se sufinansirati iz budžeta grada u 2021. godini“.

Adamović je ocenio da je Žebeljan (1967-2020) bila jedna od najznačajnijih kreativnih ambasadorki Srbije, dok je Kragujevac bio prva savremena srpska prestonica, sa prvim teatrom i Licejem, odnosno višom školom.

„Bili smo prvi u mnogo čemu, baš kao što je Žebeljan bila prva iz Srbije i regiona u različitim i značajnim dostignućima na svetskoj sceni. Otuda možemo povezati Kragujevac i Isidoru, koja zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju, kao sećanje na njen lik i delo“, naveo je Adamović.

Organizator Muzička omladina Kragujevca najavila je da će prvo izdanje festivala od 15. do 17. juna činiti „proglašenje pobednika takmiččnja mladih kompozitora, koncert pozorišne muzike Isidore Žebeljan, okrugli sto uz projekciju srpske opere ‘Dve glave i devojka’ i koncert orkestra uz soliste, koji će dirigovati Premil Petrović“.

Kako je najavljeno, organizator će u narednim danima saopštiti vreme i mesto održavanja Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ u Kragujevcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar