„Kratke noge“, premijera 5 kratkih fimova 17. decembra u DKC

BEOGRAD – Premijere pet kratkih igranih filmova pet rediteljki pod nazivom “Kratke Noge” biće održane 17. decembra od 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC).

Nakon besplatnih projekcija svih pet ostvarenja, uslediće razgovor sa autorima koji će voditi scenaristkinja i pesnikinja Maša Seničić.

Rediteljke filmova su Viktorija Samardžić, Dora Jung, Aglaja Filipović, Olga Milisavljević i Hana Piščević.

Autorke su objasnile da naziv programa “Kratke noge” znači da ti „filmovi imaju kratke noge jer je put dug, jer noge još rastu, jer te noge, pa i one kratke, vode svuda i jer one zapravo, nimalo nisu kratke“.

Dora Jung će se predstaviti svojim filmom “Presuda” gde igraju Hana Selimović i Miloš Timotijević, poznati par iz TV serije “Besa”, kao i predstave “64” Ateljea 212.

Radnja “Presude” prati advokata Davida Kluga, koji po službenoj dužnosti dolazi u zgradu pritvora na svoj prvi samostalni slučaj i suočava se sa ženom koja je optužena za surovo ubistvo svog muža.

Tek na trećem susretu žena će ispričati kroz šta je prolazila u tom mučnom braku, ali i o sistemu koji služi osveti jedne porodice.

“Presudu” su podržali Filmski Centar Srbije i Ženska sigurna kuća, a projekat je prošao i kao semi finalista na Solunskom festivalu Tsiff 2021.

Rediteljka Aglaja Filipović će promovisati film “Sami zajedno”, čiji je zaplet zanimljiv: u povratku kući, Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu, i usled nepredvidljivih okolnosti, prinuđeni su da dele hotelsku sobu.

Dvoje mladih koji su odlaskom, postali stranci u svom gradu, otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost.

Film “Budna deca sanjaju” Hane Piščević opisuje kraj leta junaka Damze (12) koji ne razume svet odraslih niti pokušava da ga shvati, već želi da napusti školu i ode u cirkus, uz pomoć drugara, ali protiv volje svoje majke.

Teška tema prisutna je u porodičnoj drami „Dok sunce izlazi“ Viktorije Samardžić, gde su glavni likovi mlađi roditelji sa dvoje dece – sin (13) i ćerka (17).

Iako se to još ne vidi fizički na njoj, kćerka pati od ozbiljne progresivne bolesti koja u poslednje vreme postaje sve gora, a majka i otac se na različite načine suočavaju sa ovom mučnom situacijom.

Peti i poslednji film jeste “Blago puževima” rediteljke Olge Milisavljević, psihološka drama negde na granici horora.

Ninina majka u polusnu nesvesno izgovara kletvu da ukoliko Nina nastavi sa svojim ponašanjem, njena ruka će se osušiti kao posledica Božije kazne.

Tako junakinja Nina počinje duboko da razmišlja o nadolazećoj kletvi i da sve intenzivnije misli o smrti i svojoj krivici, u domu gde su pomešani signali ljubavi i straha, nežnosti i psihičkog zlostavljanja.

Kada shvati da joj niko neće pomoći, Nina spoznaje da jedina osoba kojoj se nije obratila za pomoć jeste ona sama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar