Kreativna dokolica

Ovoga leta dve kultne igrice imaju svoje male jubileje. Tetris (koji jedno vreme niko nije ispuštao iz ruke), čuvena igra Alekseja Pažitinova, i Nintendo, prva ručna konzola koju je predstavio Gejm Boj, slave dve i po decenije postojanja. Kada ih se prisetimo, setimo se i onolikog vremena dokolice koju smo potrošili zahvaljujući ovim izumima koje su njihovi tvorci prodali u preko dvesta miliona primeraka širom sveta.
Malo ko je možda očekivao da će ove dve igrice napraviti pravu pometnju na tržištu, ali je to ono što se upravo dogodilo. I ne samo to, zahvljujući proboju koji su one napravile, mnoge druge igrice dobile su priliku da se okušaju na tržištu i da potrošačima ponude nove vidove zabave. Nove elektronske igračke gradirale su u složenosti zapleta, snažnih zvučnih ili kolorističkih efekata, emocije su se simulirale oživljenije, stigli su novi grafički dizajni, kvalitetniji zvuk i 3-D podrške… Razvoj tehnologije menjao je lice sveta i uticao na način života savremenog čoveka pružajući mu posebno oružje za borbu protiv dokolice. Slobodno vreme danas veoma često ispunjavaju čudne ili manje čudne ali jednako zabavne video igrice.
Kako je vreme prolazilo, počeli su da se mešaju mediji, te su tako junaci stripova, istorijski ili filmski junaci, oživljavali nanovo u svetu igara. Danas je izgleda najtačnija opservacija Mišela Uelbeka, koji u svom romanu "Platforme" kaže: "Zabavljati se i zabavljati i nikad ozbiljno se ne zamisliti nad ljudskom egzistencijom".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nintendo. igricetetris
Komentari (0)
Dodaj komentar