Kroz muzički univerzum

Knjiga pod naslovom "Hiljadu i jedan album koji moraš da čuješ pre nego što umreš", koju je priredio Robert Daimeri, prati uspone i padove muzičkih ukusa tokom proteklih pola veka. Od roka i popa, ne zapostavljajući ni džez i rokenrol, fank i pank, disko i soul, hip-hop, eksperimentalnu i dens muziku, u ovoj knjizi predstavljena je univerzalna muzička kultura.
Detaljan opis svakog albuma propraćen je uvidom u manje poznate informacije, a u ovom muzičkom univerzumu čitalac može da sazna čiji je izlazak ploče odložen u znak poštovanja posle smrti američkog predsednika Džona Kenedija, ko je uticao na Dejvida Bouija i sl. Raznolikost autora i žanrova omogućava čitaocu da preispita već prihvaćene kritičke procene, tako su sedamdesete od muzičkih kritičara često karakterisane kao ne baš najsrećniji nastavak šezdesetih, ali je to ujedno i dekada koja je izrodila hevi metal, pank, disko, rege, nju-vejv.
Može se primetiti da u knjizi ima mnogo albuma pojedinih umetnika. Priređivač smatra da neobično daroviti umetnici poput Elvisa Kostela i Nika Kejva jednostavno treba da imaju sav taj prostor da bi se obuhvatila širina i razvoj njihovog rada. On primećuje da isti umetnik podstiče različita mišljenja autora tekstova. U "Hiljadu i jednom albumu koji moraš da čuješ pre nego što umreš", maloj istoriji muzike, čitaoci će pronaći na desetine svojih favorita, ali, listajući je, možda mogu da otkriju i isto toliko novih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

robert daimeri
Komentari (0)
Dodaj komentar