Krugovi na Pozorju

Studentska pobuna iz 1968. godine navršiće 40 leta u vreme ovogodišnjeg 53. po redu Sterijinog pozorja u Novom Sadu. Stoga i ne čudi što selektor programa „Krugovi“ Ivan Medenica nije odoleo izazovu da svih pet inostranih predstava, po njegovom izboru, ima za temu upravo to „varljivo leto 68“. Za nagradu „Počasni krug“ na Pozorju će se od 30. maja do 3. juna takmičiti tri nemačke, jedna slovačka i jedna slovenačka predstava.
Akademija pozorišne umetnosti iz Berlina predstaviće publici Pozorja predstavu „Libe 1968“ tekstopisca i reditelja Aleksandra Harima. Predstava se bavi ponašanjem pariske intelektualne omladine u vreme masovnih studentskih protesta u Evropi. Pozorište Šaušpilhaus iz Štutgarta izvešće komad „1977“, u podnaslovu „Simpatizeri, Sedam jarića, Hamlet mašina“, režisera Štefana Kimiga, koji osvetljava nastavak levičarskog terorizma u Nemačkoj. Mogućnostima radikalne političke promene koju pokreću mladi intelektualci bavi se berlinski teatar Šaubine u komadu „Rez“, reditelja Tomasa Ostermajera (po tekstu proslavljenog Britanca Marka Rejvenhila).
Režiser Ivica Buljan dolazi na Pozorje sa komadom „Edip u Korintu“ (tekstopisac Ivo Svetina) u izvođenju ansambla Drama SNG iz Ljubljane. Predstava je omaž nekim umetničkim, teatarskim šezdesetosmaškim tendencijama. Bivši čehoslovački predsednik slovačkog porekla, Gustav Husak, inspirisao je Vilijama Klimačeka da napiše tekst „Doktor Husak“ za istoimenu predstavu s kojom će na najstarijem srpskom pozorišnom frestivalu u Novom Sadu gostovati Divadlo Arena iz Bratislave. Ovih pet predstava pružiće raznolik uvid u različite fenomene, koji se, neposredno ili posredno, odnose na 1968. godinu i njene reflekse u savremenom društvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novi sadpozorje
Komentari (0)
Dodaj komentar