Kung-fu leto

Kao i svakog leta kada vrućina postane najveći neprijatelj bioskopskih i pozorišnih sala, Beogradski letnji festival (BELEF 05) preuzima na sebe animiranje svih onih kojima će tokom žege nedostajati kulturni sadržaji. Pored predstava koje će se igrati na otvorenom, niza performansa, izložbi i drugih arti-manifestacija, ove godine se na BELEF-u dešava jedan mali kuriozitet.

Odlučeno je, naime, da se napravi mali omaž magu borilačkih veština Brus Liju, čuvenom velikom i neponovljivom akteru mnogih filmova koje smo voleli. Stefan Arsenijević, jedan od idejnih tvoraca čitave akcije, uspeo je, uz pomoć saradnika, da sakupi sve filmove koje je Li snimio tokom svoje kratke karijere, tačnije, sve one filmove koji bi neoštećeni mogli da se prikažu pred beogradskom publikom. Pored raritetnih primeraka, biće prikazana i novija filmska ostvarenja koja se oslanjaju na estetiku borilačkih veština, kao što su sva tri dela filma „Matriks“, bajkovite sage „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ Ang Lija ili kineski blokbaster „Heroj“. Mesto dešavanja biće bezmalo zaboravljeni bioskop „Dvadeseti oktobar“, u kome će se na platnu suprotstaviti sile dobra i zla u fer borbi po istočnjačkim pravilima.

No, to nije sve: da bi se utvrdio stavrni broj fanova majstora kung-fua, organizatori su napravili i takmičenje u kojem će se od svih prijavljenih izabrati onaj koji najviše liči na Brus Lija. Dakle, kung-fu na Bele-fu! Prvi put sve na jednom mestu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar