Kupreška kosidba upisana na UNESKO listu kulturne baštine

SARAJEVO – Kupreška kosidba upisana je na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalne svetske kulturne baštine, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara BiH.

Takmičenje u kosidbi trave na Kupresu upisano je na UNESKO Reprezentativnu listu na 15. zasedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

„Inicijativu za nominaciju ovog elementa pokrenula je lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na ovu listu doprinosi podizanju svesti, ne samo o značaju nematerijalne baštine, već i njenog daljeg očuvanja i prenošenja na mlade,“ navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara navode da je Kupreška kosidba postala deo svetske baštine.

„Dan kosidbe ili Strljanica je viševekovna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja hiljade posetilaca i pratilaca ove izuzetne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško takmičenje kosača predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti,“ ističe se u saopštenju.

Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu četvrti je element nematerijalne baštine BiH koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalnog svetskog kulturnog nasleđa, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar