Legati arhitekture tokom prve nedelje Kaleidoskopa kulture

NOVI SAD – Manifestacija Kaleidoskop kulture u prvoj nedelji stavlja fokus na arhitekturu i najznačajnije infrastrukturne projekte Evropske prestonice kulture i to u novosadskom Distriktu, kao jednom od primera novih arhitektonskih praksi, zaštite starog i kreiranja novog kulturnog nasleđa, najavili su organizatori.

Uz relevantne stručnjake u okviru Kaleidoskopa kulture, do 9. septembra biće predstavljena metodologija na kojoj su se zasnivali procesi infrastrukturnih projekata Evropske prestonice kulture, a reč je o zaštiti, obnovi, razvoju i autentičnosti, kao novim praksama u oblasti arhitekture.

Glavni program zauzeće trodnevna konferencija Legati arhitekture, od 6. do 8. septembra u Distriktu (objekat Radionica) koja će se baviti temom pet središta kulture u Novom Sadu, nasleđa formiranog tokom četiri veka unazad.

Na konferenciji će, kroz šest panela, biti više od 10 evropskih i domaćih stručnjaka iz različitih oblasti obnove, zaštite i razvoja arhitektonskog kulturnog nasleđa.

Pored konferencije Legati arhitekture, publika će moći da se upozna i sa projektom „Collab/Common“ koji se bavi modernističkim nasleđem u Rijeci, Skoplju i Novom Sadu, a svoje prakse predstaviće neki od vodećih autora sa prostora bivše Jugoslavije, koji deluju na poljima scenskog dizajna, a među kojima su dizajner i scenograf Sven Jonke, arhitekta Miodrag Kuč i drugi, kao i na izložbama postavljenim u Distriktu tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture.

Kaleidoskop kulture trajaće do 7. oktobra i biće podeljen na pet nedelja, tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnostik, te tako nakon nedelje arhitekture, sledi nedelja izvođačke umetnosti, zatim nedelja književnosti, potom nedelja vizuelne i, na kraju, nedelja primenjene umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar