Lopes Obrador traži na pozajmicu artefakt iz vremena Acteka

MEKSIKO SITI – Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador zatražio je od Austrije na pozajmicu perjanu krunu optočenu draguljima koja se smatra jednim od najznačajnijih artefakta prehispanskog perioda zemlje za izložbu iduće godine.

Kako javlja Rojters, Lopes Obrador želi da 2021. obeleži 500. godišnjicu pada prestonice actečkog carstva Tenohtitlana u ruke španskog konkvistadora Ernana Kortesa i početak tri veka dominacije Španije.

Agencija navodi da levičarski predsednik Meksika, koji je ranije zatražio od evropskih sila da se izvine za zloupotrebe u kolonijalnoj eri u njegovoj zemlji, traži od Austrije da pozajmi fino izrađenu, svetlo obojenu perjanu krunu koju je nosio imperator Acteka Moktezuma pre nego ga je sa vlasti srušio Kortes.

Iako smatra da je to „nemoguća misija“, Lopes Obrador zatražio je od svoje supruge Beatris Gutijeres da apeluje na Austriju tokom svoje turneje po evropskim zemlja sa ciljem da na pozajmicu dobije mnoge meksičke artefakte koje njegova zemlja želi da izloži sledeće godine.

„Sledeća godina biće posvećena ovome jer kolonijalisti interpretiraju istoriju kako njima odgovara. Uvek je tako, oni koji osvoje ili napadnu neku zemlju moraju da opravdaju svoju akciju, krađe i zverstva uz svoju pretpostavljenu superiornost“, rekao je Lopes Obrador na konferenciji za medije.

Rojters podseća da su španske snage 1521. posle opsade skoro potpuno uništile Tenohtitlan i na njegovom mesu izgradile današnji Meksiko Siti.

Čuvena perjana kruna, široka skoro metar, sačinjena je od više od 450 elegantnih, živopisnih ptičjih pera i optečena draguljima i zlatom.

Pretpostavlja se da je u Evropu stigla u 16. veku i, prema bečkom Etnološkom muzeju, u kome se danas nalazi, kasnije je dospela u vlasništvo nadvojvode Ferdinanda od Tirola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar