Mačke u penziji

Najdugovečnija brodvejska predstava, „Cats“ („Mačke“), je u nedelju 10. septembra odigrana poslednji, 7485-ti put! Mjuzikl koji je trajao 18 godina videlo je više od 10 miliona ljudi, prodato je preko 2 miliona nosača zvuka sa muzikom iz predstave, a procenjuje se da je samo od prodaje karata zarađeno više od 500 miliona dolara. Predstava je imala svoje fanove, ali i prave zavisnike: oproštajnim „Mačkama“ je, po 703-ti put prisustvovao njujorški prodavac softvera, Hector Motalvo!

Mjuzikl je komponovao Andrew Lloyd Webber, na stihove jednog od najvećih pesnika XX veka – T. S. Eliota. Danas slavljeni kompozitor je kroz svoju karijeru oborio sve moguće rekorde u broju nagrada, kao i dugovečnosti mjuzikala koje je komponovao. Jedini je stvaralac koji je uspeo da se po tri njegova mjuzikla u isto vreme igraju i u Londonu i Njujorku. Taj neverovatan rekord je dostigao čak 3 puta: 1982, 1988. i 1994. godine. Same „Mačke“ su najdugovečniji mjuzikl u istoriji Broadway-a i West End-a, dve najveće pozorišne „fabrike“ na svetu.

Kada su „Mačke“ postavljane na Brodveju 1982. godine, već su bile hit u Londonu. Svoj britanski život su započele vrlo riskantno: u predstavu je bio uložen novac učesnika projekta, u najvećoj meri samog kompozitora. Te, 1981. godine niko nije ni sanjao da će ovaj mjuzikl postati jedan od najvećih teatarskih fenomena. Osam godina kasnije „Mačke“ su slavile titulu najdugovečnije muzičke predstave u istoriji britanskog pozorišta, a onda su počele da „pljušte“ nagrade i rekordi koje više niko nije mogao da prebroji: 30 zemalja, 250 gradova, 50 miliona ljudi širom sveta koji su odgledali šou. S druge strane Atlantika londonske „Mačke“ nastavljaju svoje postojanje sa nesmanjenim uspehom!

U Brodvejskom pozorištu Winter Garden Theater je bio prisutan autorski tim „Mačaka“: kompozitor Andrew Lloyd Webber, reditelj Trevor Nunn, producent Cameron Mackintosh i koreograf Gillian Lynne. Mnogi gledaoci su došli obučeni u kostime likova iz predstave, predstava je započela „eksplozijom“ konfeta i bila prekidana više puta frenetičnim aplauzima. Fanovi su se pozavršenoj predstavi preselili u Chelsea Piers, zabavni kompleks na reci Hadson, gde je žurka poprimila oblike karnevala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar