Mađarski pijanista Deneš Varjon 5. novembra na Kolarcu

BEOGRAD – Koncertni serijal “Steinway & Sons” se nastavlja u novoj sezoni koncertom mađarskog pijaniste Deneša Varjona 5. novembra od 20 časova, u okviru 52. BEMUS-a, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, najavili su iz ove ustanove.

Do sada su na sceni Kolarca bili veoma uspešni i gotovo uvek rasprodati koncerti značajnih imena pijanista u ovom ciklusu – Boris Berezovski, Denis Kožuhin, Jevgenij Sudbin i Elizabet Leonskaja.

Piano Land i Kolarčeva zadužbina udruženim snagama realizuju gostovanje vrhunskog umetnika na klaviru, u saradnji sa CEBEF-om i uz podršku Mađarskog kulturnog instituta “Collegium Hungaricum”, zadržavajući početni koncept da publici predstave eminentna imena svetskog pijanizma i da promovišu jedinstveni Steinway & Sons instrument.

Na programu koncerta 5. novembra biće dela Betovena, Šumana i Bele Bartoka.

Varjon je jedan od najuzbudljivijih i najcenjenijih virtuoza međunarodnog muzičkog života, hvaljen kao odličan solista, prvoklasni kamerni muzičar, umetnički vođa festivala, veoma traženi klavirski pedagog.

Umetnik je rođen u Budimpešti, diplomirao na Muzičkoj akademiji Franc List (1991) i osvojio prvu nagradu na Nacionalnom pijanističkim takmičenjima Mađarskog radija, Kamerne muzike Leo Veiner i Geza Anda u Cirihu.

Kao kruna njegovog umetničkog rada je ovogodišnja nagrada “Košuth”, najveće priznanje države Mađarske za rad u polju kulture i umetnosti.

Veoma je traženi solista na scenama prestižnih koncertnih sala širom sveta, od Karnegi Hola u Njujorku, preko Konzerthausa u Beču do Vigmor Hola u Londonu.

Često je prisutan sa vodećim svetskim simfonijskim orkestrima – Budimpeštanski festivalski orkestar, Orkestar Tonhalle, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Sankt Peterburški filharmonijski orkestar, Kamerni orkestar Evrope, Ruski nacionalni orkestar, Kremerata Baltica i Akademija Svetog Martina u poljima.

Takođe često nastupa i sa suprugom Izabelom Simon, svirajući zajedno u četiri ruke, a u protekloj deceniji organizovali su i vodili nekoliko festivala kamerne muzike, od kojih je poslednji bio ove godine – na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti.

Varjon od 2018. je redovan profesor na studijskim programima Akademije Kronberg, Nemačka i uvek je viđen na vodećim međunarodnim festivalima od Maribora do Salzburga i Edinburga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar