Mapiranje kulturnog nasleđa Avganistana

BEOGRAD – Američka ministarstva odbrane i spoljnih poslova su godinama koristila specijalni satelit koji je snimao Avganistan i sada su odlučila da neke snimke podele sa projektom „Mapiranje kulturnog nasleđa Avganistana“, koji realizuje Univerzitet u Čikagu.

Na tim snimcima, koje je sada objavio u avgustovskom broju esnafski časopis „Arheologija“, mogu se videti ostaci karavansaraja rasuti duž „Puta svile“ koji je prolazio i kroz Avganistan.

Kako je objasnila rukovodilac projekta „Mapiranje kulturnog nasleđa Avganistana“ Ketrin Frenklin, njihov je cilj da sa kolegama iz Avganistana prikupe sve snimke koji se odnose na kulturno nasleđe te zemlje.

Tako su upravo identifikovali 160 karavansaraja duž najvažnijeg puta kroz Avganistan kojim su išli karavani ili putnici.

„Značaj ovih snimaka na kojima su zabeleženi karavansaraji od antičkog doba do 20. veka i koji su primali karavane sa kamilama da se odmore, a putnike da jedu i spavaju, je u tome da su oni pokazali da se kroz Avganistan putovalo kopnom i nakon što su za transport robe sa ili na Daleki istok prevashodno korišćeni brodovi“, istakla je Frenklinova i dodala da su taj kopneni put održavali u dobrom stanju i Persija i mogulska Indija, jer im je bilo važno i da održavaju trgovinu duž tog puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar