Milanu Vlajčiću uručena nagrada „Nebojša Popović“

BEOGRAD – Nagrada “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture za 2018. godinu uručena je večeras filmskom i književnom kritičaru, publicisti i novinaru Milanu Vlajčiću.

Na svečanosti u Dvorani Kulturnog centra Beograda Vlajčić je nagrađen za višedecenijsko kritičko razmatranje aktuelne filmske problematike i širenje svesti o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.

Odluku da laureat nagrade bude Milan Vlajčić doneo je žiri koji su činili Jugoslav Pantelić, Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić.

Nagradu je uručio direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Cenjeni kritičar i hroničar kulture Milan Vlajčić izrazio je zadovoljstvo jer su nagradu koju je dobio podržale važne institucije kulture kao što su Jugoslovenska kinoteka i Filmski centar Srbije.

„Nijedna nagrada u ovoj zemlji, a ima ih 400, nema taj niz osnivača kao što je to slučaj s priznanjem ‘Nebojša Popović’, kazao je Vlajčić i dodao da je Nebojšu Popovića upoznao u njegovoj ranoj fazi kao početnika u televizijskom formatu Beogradska hronika.

„Ta Beogradska hronika je ‘Kosovo polje’ za mlade novinare jer je okrenuta cenama na pijaci, saobraćajnim nesrećama i komunalnim problemima. Od prvog trenutka, Popović je uspeo da se probije i da nametne svoje utiske i izveštaje kao relevantne… Idući tako, on je stigao da važnih festivala i izveštaja i do nagrade ‘Zlatno pero’ za najbolju filmsku kritiku. Uradio je i fantastičan niz dokumentarnih portreta ‘Drugi vek’ koji je izuzetna riznica zanimljivih informacija“, kazao je Vlajčić.

On je napomenuo da je početkom novog milenijuma Popović imenovan za filmskog urednika u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

„Ovaj bioskop je spasen na volšeban način. Ovde je rođen nulti Fest kada je Milutin Čolić napravio reviju repriznih filmova 1970. godine. Ova dvorana je bila planirana da uđe u sastav Beograd filma i da se to dogodilo, ona bi nestala. Imala bi sudbinu kao bioskopi Zvezda, Jadran, 20. Oktobar… Ukupno 14 bioskopa je prodato u staro gvožđe. Kulturni centar Beograda je odlučio da zadrži ovaj bioskop, a Nebojša je kasnije od njega napravio mesto gde prikazuju izuzetno kvalitetni filmovi, pre svega iz Evrope, ali i iz celog sveta“, kazao je Vlajčić.

Nagradu „Nebojša Popović“ osnovao je Kulturni centar Beograda zajedno s Filmskim centrom Srbije, RTS-om, Jugoslovenskom kinotekom, Festivalom evropskog filma Palić, Festivalom autorskog filma, Slobodnom zonom, Beldoksom i porodicom Nebojše Popovića, u želji da se sačuva uspomenu na tog izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio.

Milan Vlajčić, rođen 1939. u Beogradu, diplomirao je na Katedru za opštu književnost s teorijom književnosti beogradskog Filološkog fakulteta.

Književne i filmske kritike i oglede objavljuje od 1959. u listu Student, časopisu Delo i drugim publikacijama.

Uređivao je kulturne rubrike Studenta i Mladosti, te književne listove i časopise Vidici, Gledišta i Književni glasnik.

Od 1970. kao novinar i urednik dnevnog lista Politike pisao je i pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od 1985. do 2004. godine bio je stalni filmski kritičar tog lista.

U periodu 2004-2016. bio je stalni filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista Blic.

Na konkursu Morava-filma dobio je najvišu nagradu za najbolju jugoslovensku filmsku kritiku 1977.

Dobitnik je nagrade “Milan Bogdanović” za 1981. godinu za najbolju novinsku književnu kritiku u novinama, na radiju i TV.

Takođe, dobitnik je nagrade „Dušan Duda Timotijević“ TV Novosti za najbolju televizijsku kritiku u jugoslovenskim medijima u l984, te nagrade “Zlatno pero” Instituta za film u Beogradu za najbolju filmsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1988. godini.

Između ostalog, Vlajčić je dobitnik i prve nagrade Fondacije “Tanja Petrović” za doprinos novinarstvu u kulturi za 2014.

Dobitnik je i nacionalnog priznanja za trajni doprinos srpskoj kulturi.
Vlajčić je treći dobitnik nagrade „Nebojša Popović“, nakon profesora Vladimira Vlade Petrića i filmskih reditelja Svetlane i Zorana Popovića, osnivača Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat i Festivala evropskog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje FCS, kao i pravo i privilegija dobitnika na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar