Miomiru Petroviću književna nagrada Laza Kostić

Književna nagrada „Laza Kostić“ za ovu godinu uručena je danas, prvog dana Salona knjiga na Novosadskom sajmu, Miomiru Petroviću, za knjigu „Kuća od soli“, u izdanju beogradske „Lagune“.

„Nagrada me je jako prijatno iznenadila. Slovim za pisca koji puno piše i objavljuje i ima respektabilnu recepciju, ali sam i takozvani stalni stanar šireg izbora za NIN-ovu nagradu. Obrazloženje žirija za ovu nagradu me je uverilo da su moje namere dobacile do onog poetskog, filozofskog i intelektualnog cilja zbog koga nisam spavao noćima“, rekao je Petrović na svečanosti.

Na Novosadskom sajmu danas su, povodom Medjunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“, prvi put uručena priznanja najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Institut IQ Individual doo iz Novog Sada nagradjen je sa tri Velike zlatne medalje i Peharom Novosadskog sajma na osnovu ukupnih rezultata ocenjivanja kvaliteta, za kvalitet obrazovnog procesa.

Univerzitet Privredna akademija iz Novog Sada dobitnik je četiri Velike zlatne medalje i Pehara Novosadskog sajma za visok kvalitet obrazovanja.

Na Novosadskom sajmu danas su počeli Salon knjiga, Izložba umetnosti „Art ekspo“ i Sajam obrazovanja „Putokazi“.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je za dalji razvoj Srbije i naročito budućnost mladih ljudi izuzetno važno dualno obrazovanje.

Naveo je da su pre šest meseci bila samo tri profila takvog obrazovanja, u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, a da ih je u medjuvremenu „iskreirano“ devet, dok je još pet u pripremi.

Do kraja godine, kako je rekao, očekuje se izmedju 17 i 20 novih profila srednjeg obrazovanja.

Šarčević je rekao da je u završnoj fazi izrazda Zakona o srednjoj školi i Zakona o dualnom obrazovanju.

„Već su 62 kompanije u dualnom modelu u Srbiji i još 77 ih je u pripremi. Ovih dana pregovaramo sa Američkom privrednom komorom, što je još nekoliko stotina kompanija. Vlade Nemačke, Švajcarske i Austrije su u projekte dualnog obrazovanja u Srbiji uložile stotine miliona evra i švajcarskih franaka“, kazao je Šarčević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar