MKI:Nastavak napada na versku i kulturnu baštinu SPC na KiM

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je danas napad i vandalsko skrnavljenje crkve Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, i upozorilo da se nastavljaju napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve,.

„U jeku ofanizive prištinskih privremenih institucija da prikriju razmere ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, dogodio se još jedan napad koji jasno raskrinkava razmere dvoličnosti u prikazivanju stanja na Kosovu i Metohiji kao sigurnog za kulturno i versko nasleđe“, saopstilo je Ministarstvo.

„Činjenica da je ovo 12. napad ove vrste od početka godine na Kosovu i Metohiji, jasno svedoči o tome da je čitava kampanja navodne brige smišljena samo kao paravan za nastavak fabrikovanja lažnog legitimiteta“, poručuju iz Ministartva kulture i informisanja.

U saopštenju se postavlja pitanje „u kakvom položaju bi bili srpski spomenici kulture kada pažnja Srbije, međunarodnih organizacija i međunarodnog javnog mnjenja ne bi bila usmerena na ovo pitanje, kada se ovakvi vandalski napadi događaju u vreme kada Priština želi da pokaže da crkve i manastiri nisu ugroženi“.

„Ovakvi događaji, koji ne predstavljaju nikakve izolovane incidente, već trend ugrožavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa, još jednom potvrđuju neophodnost budnosti i snažnije brige u zaštiti kulturne baštine. Ministarstvo kulture i informisanja zahteva hitno rasvetljavanje ovog događaja i kažnjavanje počinilaca u cilju suprostavljanja ekstremizmu i nasilju“, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar