Monodrama “Ovo nije državni posao” 27. maja u SNP-u

NOVI SAD – Monodrama “Ovo nije državni posao”, koja je svoju premijeru imala 2019. godine, biće ponovo izvedena 27. maja na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, saopšteno je iz SNP-a.

Autorka dela, glumica Danica Grubački kroz svoja iskustva opisuje svet iza pozornice, naglašavajući pritom da biti glumac ne znači biti samo izvođač glumačkih radova, već i da to podrazumeva mnoga odricanja i stalna samoispitivanja.

U tekstu monodrame nalaze se i motivi iz dela “Kako nastaje kazališni komad” Karela Čapeka, drame “Karolina Nojber” Nebojše Romčevića, Šekspirovog “Soneta 66”, kao i pesme “Deca epohe” Vislave Šimborske.

Ova predstava na komičan način i kroz fiktivne likove i situacije govori o pozorišnom svetu, životima glumaca van scene, veri i pripadnosti, kao i smislu glumačkog ili bilo kog drugog poziva.

Grubački, kojoj je ovo scensko delo ujedno i master rad, ističe da ono može biti zanimljivo svakome, a naročito ljubiteljima teatra.

“Ova monodrama govori o svemu onome što naš posao u javnoj ustanovi i van nje nudi i iziskuje, šta su sve pojave i nuspojave našeg posla, kako izgleda život iza kulisa, koji je zadatak glumca”, rekla je glumica Grubački, istovremeno i autorka projekta.

“Zašto se reditelj hvata za glavu, šta je predmet spora između rekvizitera i dekoratera, koje su muke glumaca koji rade, a koje su tek glumaca koji ne rade, kako izgledaju naše audicije i kakve ponude dobijamo”, nabrajala je glumica teme i pitanja koje postavlja njena predstava.

Na sceni dramska umetnica tumači više od 25 različitih likova, uključujući i sebe u ispovesti sa istim ili fiktivnim delovima svoje biografije.

Monodrama je pre neko veče izvedena i na sceni Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar