Monografija – crteži i grafike

Objavljena je monografija posvećena crtežima i grafikama našeg eminentnog umetnika Stojana Ćelića (1925-1992), a autorke tekstova u ovoj iscrpno ilustrovanoj knjizi su Ivana Simeonović-Ćelić i Ljiljana Ćinkul. Nakon monografije u kojoj je obuhvaćeno Ćelićevo slikarsko stvaralaštvo, mozaik i tapiserija – ovom drugom reprezentativnom monografijom obuhvaćen je celokupni stvaralači opus Stojana Ćelića.
Sa ove dve knjige Ćelić spada u malobrojne domaće autore čije delo je u celini obrađeno. Dobitnik najviših domaćih priznanja i visokih inostranih nagrada, jedan od retkih umetnika čija dela predstavljaju ovu teritoriju i u prestižnom muzeju Moderne umetnosti u Njujorku, i sam je dosta pisao o drugim umetnicima, ali i o svom delu. U monogarfiji posvećenoj crtežu i grafici nalaze se i njegovi tekstovi koji se tiču tih likovnih tehnika. Od ranih crteža i grafika nastalih neposredno posle Drugog svetskog rata do početka devedesetih, Ćelićevo delo je stavljeno u kontekst svog vremena. Kroz analize lika i dela prelamaju se ključni momenti u razvoju posleratne umetnosti u Jugoslaviji, čiji akter je "u prvim redovima" bio i sam Stojan Ćelić.
Zahvaljujući ovoj bogatoj i sveobuhvatnoj monografiji, dobija se ne samo slika o jednom izrazitom stvaraocu – aktivnom učesniku i inicijatoru mnogih značajnih pomaka u jugoslovenskoj umetnosti već i slika o jednom drugačijem vremenu od onog koje danas živimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

stojan celic
Komentari (0)
Dodaj komentar