Muzej knjige i putovanja – od najduže do najmanje knjige

BEOGRAD – U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ Gradska opština Voždovac organizovala je danas obilazak Muzeja knjige i putovanja udruženja „Adligat“.

Posetioci su imali priliku da pogledaju knjige na štapićima od bambusa, magijsku knjigu iz džungle indonežanskog plemena Batak, čiji su listovi napravljeni od palminog lišća, a korice od kostiju, knjigu na papiru napravljenom od slonovog izmeta, jestivu knjigu od pirinča, kao i knjigu sa stranicama na koži ovčijih fetusa.

Od potpredsednice „Adligata“ Gorice Lazić posetioci su čuli zanimljive priče o izradi horoskopa svakom detetu u Mijanmaru odmah po rođenju, o pravoslavnim knjigama na pergamentu iz etiopskih manastira, kao i odakle potiče izraz „crno ti se piše“.

Saznali su i da pleme Bazi (Indonezija) ne sahranjuje odmah svoje mrtve, jer „moraju da nastave da prisustvuju važnim događajima svojih potomaka“, te ih balsamuju, oblače i vode sa sobom pa je tako osnivač „Adligata“ Viktor Lazić prilikom posete Indoneziji pristao da upozna rođaka svog domaćina ne znajući da je on zapravo mrtav.

Tvrdi Gorica Lazić da pravi bibliofili na osnovu mirisa knjige mogu da odrede njenu starost i područje sa kog potiče i pokazala je oduševljenim posetiocima najdužu knjigu na svetu od 7,5 metara iz Kine, zatim knjigu „Umeće ratovanja“ sa stranicama od najkvalitetnije kineske svile, kolekciju više stotina minijaturnih knjiga, od kojih je najmanja veličine svega 3,5 milimetara, molitvenik sa Tibeta koji se čita 48 sati bez prekida, jer kada se otvori, mora da se pročita do kraja.

Kutak Amazonije je privukao posebnu pažnju, kao i fosili iz Libana stari, prema rečima Lazić, između 95 i 100 miliona godina, a posetici su dotakli i krzno foke koju je Lazić nedavno doneo sa Granlanda.

Čuva „Adligat“ veliki broj eksponata koje Viktor Lazić donosi sa svojih putovanja po svetu, a muzej je otvoren za posetioce četvrtkom, petkom i subotom od 10 do 18 sati uz obavezno zakazivanje.

Opština Voždovac sutra organizuje posetu rodnoj kući Stepe Stepanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar