Muzej žrtava genocida pozdravlja izjavu Klaudije Rot

BEOGRAD – Muzej žrtava genocida pozdravio je izjavu potpredsednice Bundestaga Klaudije Rot u vezi sa masovnim zločinima koje je nacistička Nemačka počinila nad civilima u Kraljevu i Kragujevcu 1941. godine, u kojoj je ona navela da se građani Nemačke „duboko klanjaju žrtvama svirepog masakra“ u ovim gradovima, saopšteno je danas iz ove institucije.

U svojoj izjavi Rot je, između ostalog, navela da 21. oktobar predstavlja „jednu od najznačajnijih godišnjica tokom kojih se sećamo žrtava, patnje njihovih porodica i gnusnih nepravdi“.

„Na taj način stvaramo uslove da aktivno sećanje ponesemo u budućnost, iako više nema svedoka tog vremena, i baš zato što ih više nema. Mi Nemci se duboko klanjamo pred žrtvama ovih zločina protiv čovečanstva i pred njihovim porodicama“, kazala je Rot.

Muzej žrtava genocida posebno je pozdravio ovu kvalifikaciju zlodela i izrazio svoju potpunu saglasnost sa tvrdnjom potpredsednice Rot da ti konkretni zločini predstavljaju „istorijske činjenice sramote i krivice“.

Izražavajući poštovanje i zahvalnost potpredsednici Rot za iznete stavove u vezi sa istorijskim kontekstom, karakterom, uzrocima i posledicama zločina koje je nacistička Nemačka počinila u Kraljevu i Kragujevcu, Muzej ukazuje našoj javnosti da ova izjava „predstavlja prvo javno izvinjenje sa izrazima pokajanja jednog od najviših predstavnika Nemačke za počinjene ratne zločine u ova dva srpska grada“.

Pored toga, po rečima direkcije Muzeja, ova institucija u potpunosti podržava i stav potpredsednice Rot da tragediju u Kragujevcu treba uvek iznova ispričati: u udžbenicima, muzejima, umetničkim delima, „za novu generaciju mladih koja možda ne zna dovoljno o tom događaju ili nema pravog osećaja u vezi sa njim“.

Po rečima direkcije Muzeja, „samo na osnovama iskrenog i na istorijskim činjenicama zasnovanog pokajanja svi zajedno možemo težiti istinskom istorijskom pomirenju naša dva naroda“, a da gest potpredsednice Rot predstavlja „snažan, jasan i hrabar, a toliko potreban i dugo očekivan doprinos tom i takvom civilizacijskom i humanom procesu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar