Muzički vikend u Srbiji: Lena, Kolja, Vranjković, Love fest

BEOGRAD – Lena Kovačević, Nikola Vranjković, Jovan Maljoković, Nikola Pejaković Kolja, „Vrelo“, neki su od muzičara koji će održati koncerte ovog vikenda u Beogradu i po Srbiji (Novi Sad i Smederevo, Love fest – Vrnjačka banja).

Festival BELEF 2021 u svom drugom poglavlju pod imenom “Beogradske letnje noći” nastavlja se intenzivno sa muzičkim programom, tako da će večeras na Trgu republike u Beogradu nastupiti srpski džez saksofonista, kompozitor i aranžer Jovan Maljoković.

Rodom iz Valjeva, muzičar je osnivač i član „Balkan salsa benda“ koji je snimio 10 albuma, i nalazi se na poziciji umetničkog direktora Valjevskog džez festivala.

Sa bendom Gorana Bregovića „Orkestar za svadbe i sahrane“ svirao je četiri godine, a često nastupa po mnogim manifestacijama i festivalima širom zemlje.

Takođe večeras, ali u Novom Sadu, na krovu TC “Promenada” sviraće multimedijalni, svestrani umetnik Nikola Pejaković Kolja, poznat kao glumac, reditelj i scenarista.

Bluz muzičar se nalazi na mini turneji, kojom će obuhvatiti i koncert na ambijentalnom festivalu “Tvrđava muzika” u nedelju, u Malom gradu Smederevske tvrđave.
Tokom pandemije, Kolja je postigao uspeh sa novim singlom i spotom “Meksikanac”, a u poslednje vreme je istaknut kao scenarista i glumac mračnih igranih TV serija “Meso” (2017) i “Kosti” (2020), a čekaju ga i serijali “Složna braća 2” i “Advokado”.

Poslednjih 20 godina se bavi i muzikom kao bluz rok umetnik sa albumima „Mama, nemoj plakati“ (2001), „Kolja“ (2009), „Grobovlasnici“ (2013) i „4 Prsta“ (2018).

Sa njim u bendu uvek nastupaju – gitarista Voja Aralica, klavijaturista Ivan Aleksijević, basista Milan Pavković i bubnjar Sale Ranković, uz pratnju trubača Nemanje Banovića i saksofoniste Kristijana Mlačka.

Na “Promenadi” u Novom Sadu će sutra veče posle Kolje svirati alternativni pop bend “Svemirko”, koji je nastupao i na beogradskom festivalu “Dev9t” u Staroj Ciglani, dok će na festivalu u Smederevu, osim bluz umetnika, pevati i ženska etno grupa Vrelo (07.08.) i etno soul pop umetnik Marko Louis (ponedeljak, 09.08.), koji je nedavno imao uspešan nastup u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu.

Pop džez dama Lena Kovačević će pevati sutra veče na Trgu republike, takođe kao deo BELEF festivala, kada će nastupiti i ženski trio sastav “Sky Cellos”, koje na violončelima interpretiraju klasiku i obrade pop hitova i filmske muzike, nešto u stilu ženske verzije svetske atrakcije “2 Cellos”.

Lena je tokom pandemije snimila nekoliko novih singlova (“Udahni”, “Beograde”, “Crni leptir”, obrada hita iz 90-ih “Leto je”), spremnih za četvrti studijski album, i imala je dva rasprodata koncerta tokom pandemije (novembar 2020) u pozorištu Zvezdara teatar.

Publika će imati prilike na besplatnom koncertu da čuje i njene džez obrade domaćih hitova kao što su pesme Momčila Bajagića Bajage, ali i njene numere – “Café”, “Zauvek”, “San”, “Dubine”, “Požuri”.

Koncerti na BELEF-u se ovog vikenda završavaju u nedelju nastupom “a capella” sastava “Glas Ne Žice” dirigenta Bojane Radivojević, koja je osnovala bend 2010. godine.

Kroz originalne aranžmane oni kombinuju pop, rok, soul, fank, klasičnu muziku, a jedina slična atrakcija njima jeste hor “Viva Vox”.

Nakon njih na pozornici će nastupiti Ivan Ilić, muzičar sa adresom u Barseloni, koji je svirao sa mnogim grupama u karijeri (“Havarija”, “Solid”, “Slobodna kuća”, “Kaleidoskop”), a sada mu je aktuelan sastav “Tetra Pack”.

U nedelju na “Zappa barki” u Beogradu svoj koncert će održati antologijski rok muzičar Nikola Vranjković.

Tokom pandemije objavio je trostruki live album ,,Biološki minumum˝ (Multimedia Records 2020), snimljen u decembru 2019. na rasprodatom maratonskom koncertu od puna 4 sata u Kombank Dvorani.

Gitarista, kompozitor, pevač, producent pre dve godine je prvi put svirao na ovom mestu sa svojim bendom vrhunskih muzičara, a predstaviće presek karijere od četiri albuma svoje bivše grupe “Block Out” i tri materijala iz veoma uspešne solo karijere.

Njegovi koncerti su uvek istinsko uživanje za sve ljubitelje instrumentalnih kompozicija gde dominira gitara uz autentičan i snažan vokal samog Vranjkovića.

Sinoć je počeo festival elektronske muzike “Love fest” u Vrnjačkoj banji, gde su nastupali hip hop, rep i trep imena regiona (Senidah, Vojko V, Who See), danas će rep muzika biti zastupljena – FOX, Sureal, dok će na zatvaranju sutra uveče svirati spomenuti Kolja, popularni elektro rok alternativni bend “Artan Lili”, pop rok dvojac “Buč Kesidi”, Stereo Banana i mnogi izvođači elektronske scene širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar