Na 56. BITEF-u izvedena meksička predstava „Tihuana“

BEOGRAD – Meksička predstava „Tihuana“, u okviru Glavnog programa 56. BITEF-a, premijerno je izvedena sinoć na sceni „Raša Plaović“ beogradskog Narodnog pozorišta.

Komad je rađen prema tekstovima i idejama trojice autora – Gintera Valrafa, Andresa Solana, Martina Kaparosa, u produkciji trupe „Lagartihas tiradas al sol“ iz Meksiko Sitija (Meksiko), dok režiju potpisuju Lazaro Gabino Rodrigez i Luisa Pardo.

Monodrama „Tihuana“ je solo performans poznatog meksičkog glumca i autora, Lazara Gabina Rodrigeza, koji svoj život skoro da sagledava kao performans, zapravo proces neprestane transformacije identiteta, što se oslikava u promenama imena i fizičkog izgleda.

Takva umetnička i životna „poetika“ je u osnovi njegovog projekta koji ume publiku veoma da zbuni jer ne shvata da li je sve ovo fikcija ili prenos stvarnosti kroz dokumentarističku pozorišnu formu.

Pod lažnim identitetom junak monodrame performansa preselio se u istoimeni meksički grad – Tihuanu, iznajmio sobičak od svega sedam kvadrata u nekoj faveli i zaposlio se u lokalnoj fabrici, što delo čini socijalnom dramom.

Taj potez je uradio da bi proverio može li radnik u Meksiku da živi od minimalca, jer dnevnica mu je bila jedan evro.

Projekat „Tihuana“ je zasnovan na eksperimentu umetnika Lazara Gabina Rodrigeza, koji je na šest meseci zaista napustio svoj život u Meksiko Sitiju da bi radio na fabričkoj traci u Tihuani, gradu na granici sa SAD.

Tako je u stvarnom životu izmislio novi identitet, krenuo je da nosi lažne brkove, ulazi u novi imidž, ličnost, prekinuo je kontakte sa porodicom, prijateljima i kolegama.

U realnosti on je neoženjen, a na ovaj način ima metod glumu, ulazi u svoj fiktivni identitet i postaje izvesni Santjago Ramirez koji takođe ne može da prežvi kao i nekoliko miliona meksičkih radnika u inostranim kompanijama, jer gazde iz njih isisavaju radnu i životnu snagu.

Osim pozornice i monodrame, projekat „Tihuana“ sadrži i česte video radove, koji prikazuju ovaj grad i Meksiko u celini, ali i junaka sa svojim navodno pravim imidžom i identitetom koji ima svoje monologe.

Uskoro glavni i jedini lik počinje da oseća moralnu dilemu jer i njegove kolege i porodica njegovog stanodavca, veruju radniku „Santjagu Ramirezu“, iako su svi, zapravo, žrtve njega kao dramskog umetnika koji pripada srednjoj klasi i koji samo prikuplja materijal za pozorišnu predstavu.

Na sceni on povremeno dočarava i druge likove tog novog života u Tihuani, komično ih imitira i interpretira, postaje skroz Santijago, ušao je u lik, kako su nekad radili veliki holivudski glumci Robert De Niro, Dastin Hofman, Marlon Brando i Al Paćino.

Komad „Tihuana“ je deo šire političke i društvene panorame pod nazivom „Demokratija u Meksiku (1965-)“ koja bi trebalo da se sastoji od čak 32 dela – po jedan za svaku od meksičkih saveznih država.

„Lagartihas tiradas al sol“ iz Meksiko Sitija je multimedijalna umetnička trupa koja se bavi pozorištem, izdaje knjige, stvara radio-emisije, video-radove, i namera im je da stvaraju narative bazirane na događajima iz stvarnosti.

Trupa je svoj rad prikazala u skoro svim saveznim državama Meksika, izvodeći predstave u alternativnim prostorima, na državnim scenama i univerzitetima.

U inostranstvu su radili u Briselu, teatru „Šaubine“ iz Berlina, „FIBA“ – Buenos Ajres, „Viner festvohen“ – Beč, učestvovali na Jesenjem festivalu u Parizu, „Teater Spektakel“ – Cirih, „FTA“ – Montreal, „HAU“ – Berlin, „Kameršpile“ – Minhen, Kulturni centar Španije – Gvatemala.

Gostovali su i u Santijagu, Sao Paolu, Antverpenu (Belgija), Karakasu, Limi, Frajburgu, Braziliji, Portlandu, Madridu, Vroclavu, Bilbau, festivalu „Meš“ u Sarajevu, i drugim.

Njihovi projekti nastaju iz tri vrste istraživanja: auto/biografije, političke istorije Meksika i sadašnjeg trenutka i naravno svi njihovi performativni radovi bazirani su na sudaru fikcije i stvarnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar