Na aukciji 400.000 evra za pištolj iz kojeg je pesnik Verlen ranio Remboa

Za 434.500 evra je danas na aukciji u Parizu prodat pištolj iz kojeg je francuski pesnik Pol Verlen ranio svog ljubavnika, pesnika Artura Remboa u julu 1873. godine u Briselu,.

„Pištolj je prodat za 434.500 evra, uključujući troškove“, izjavio je Frans presu neimenovani portparol aukcijske kuće „Kristi“.

Oružje marke Lefošo, koje je bilo tada popularno, ima drveni dršku i šaržer od šest metaka kalibra od sedam milimetra.

Kristi je verovao da će pištolj biti prodat za 50.000 do 60.000 evra.

Kupac, čiji identitet nije saopšten, licitirao je putem telefona. Remboov rodni grad Šarlvil-Mezijer odustao je od kupovine posle dizanja cena tokom aukcije.

Verlen je pucao u Remboa u julu 1973. godine posle višemesečnih svadja izmedju ljubavnika i Verlenove želje da se vrati supruzi Matildi.

Francuski pesnik je posle toga osudjen na dve godine zatvora tokom koje je napisao 32 pesme.

Verlen (1844-1896) čuveni je francuski pisac i pesnik simbolizma, koji se u književnost pojavio zbirkom pesama „Saturnijske pesme“.

Rembo (1954-1891) bio je predstavnik je pokreta dekadencije i imao je jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umetnost. Autor je pesme „Pijani brod“ i sve pesme koje su ušle u antologiju francuske književnosti napisane za vreme tinejdžerskog doba pesnika.

Poznata drama izmedju Verlena i Remboa bila je inspiracija za film „Totalno pomračenje“ iz 1995. godine u kojem Remboa igra Leonardo DiKaprio a Verlena Dejvid Tjulis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar