Nagrada arhitektama Zavoda za zaštitu spomenika kulture

BEOGRAD – Arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Tatjana Videnović i Marina Pavlović dobile su godišnje nagrade Društva konzervatora Srbije za projekte realizovane u protekloj godini, saopšteno je iz Zavoda.

Laureatkinje su primile nagradu u ponedeljak na svečanosti povodom Dana Društva konzervatora Srbije u Novom Sadu.

Odbor za dodelu nagrada Društva činile su predsednica odbora mr Gordana Simić, dr Slavica Vujović, Vera Pavlović Lončarski, Katarina Maksimov i dr Gordana Mitrović, koje su donele jednoglasnu odluku.

Tatjana Videnović dobila je godišnju nagradu Društva za sveobuhvatan i uspešno izveden projektantski postupak i konzervatorsko-restauratorski metod primenjen u rešavanju restauracije fasada Železničke stanice Beograda.

Ovaj zadatak obuhvatio je restauraciju svih fasadnih površina, uključujući i krov kao petu fasadu, kao i sanaciju peronske nadstrešnice.

Interdisciplinarni tim u sastavu arhitekte konzervatora dr Marine Pavlović, Predraga Jošića, prof. dr Milana Glišića, Slobodana Radovanovića i arheologa dr Vesne Bikić, dobio je nagradu za uspešan projektantski postupak i primenu savremenih konzervatorsko-restauratorskih tehnologija i metoda.

Takođe, nagrada je osvojena i za realizaciju projekta zaštite, prezentacije i revitalizacije sektora prvog jugoistočnog bedema Gornjeg grada Beogradske tvrđave.

Cilj njihovog projekta, zajedno sa uređenjem enterijera, bio je formiranje vizitorskog centra-kompleksa Sahat kapije i Barokne kapije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar