Nagrada za očuvanje životne sredine dodeljena Kostariki

LONDON – Glavna nagrada za dugoročno očuvanje životne sredine nazvana Earthshot koju od ove godine dodeluje britanska Kraljevska fondacija na inicijativu princa Vilijama, vojvode od Kembridža odlazi u Kostariku.

Dva najbolja prijatelja koji uzgajaju korale i obrađuju zemlju na Kostariki su među pet dobitnika ove nagrade Kraljevske fondacije koja svakom od pet dobitnika donosi i ček od milion funti, preneo je BBC.

Princu Vilijamu su se na ceremoniji u palati Aleksandra pridružile svestske estradne i filmske zvezde, među njima Ema Votson, lejdi Ema Tompson i David Ojelovo.

Među izvođačima su bili Ed Širan, bend Koldplej i KSI, a u skladu sa ekološkom porukom koju su organizatori želeli da pošalju, struju za ozvučenje i osvetljenje na ovom događaju stvarali su biciklisti, njih 60 koji su pokteranjem pedala proizvodili električnu energiju.

Nijedna popularna ličnost koja je učestvovala na ceremoniji nije doputovala na dodelu nagrada u Londonu prevoznim sredstvima koja pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, za pripremu i ukrašavanje bine nije korišćena plastika, a od gostiju je zatraženo da „uzmu u obzir očuvanje životne okoline“ pri izboru odeće, pa je Ema Votson nosila haljinu skrojenu od 10 starih odevnih predmeta.

Svake godine u narednoj deceniji uz nagradu će se dodeljivati po milion funti za svaki od pet pobedničkih projekata koji se bave pronalaženjem rešenja za ekološke probleme Zemlje.

Prvi pobednici su izabrani u pet različitih kategorija, a sudije su ih odobrale iz užeg izbora od 15 selektovanih, koje su podneli, između ostalih i poznati biolog i zvezda TV serijala o životu na planeti Zemlji sir David Etenborou, glumica Kejt Blanšet i pevačica Šakira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar