Nagradu “Branko Radičević” osvojio Husein Dervišević

SREMSKI KARLOVCI – Prestižna međunarodna nagrada “Branko Radičević”, koju dodeljuje Brankovo kolo, pripala je ove godine uglednom pesniku i piscu Huseinu Derviševiću iz Bosne i Hercegovine, saopštila je danas direkcija te nagrade iz Sremskih Karlovaca.

Na završnoj sednici, ovu odluku danas je jednoglasno je doneo žiri Brankovog kola u sastavu: Nenad Grujičić (predsednik), Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

Nagrada “Branko Radičević“ biće svečano uručena laureatu na jubilarnom 50. Brankovom kolu u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji u kojoj se Aleksije (Branko) Radičević školovao od 1835. do 1841. godine.

Ovogodišnje Brankovo kolo trajaće od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Među dosadašnjim dobitnicima ove internacionalne prestižne nagrade nalaze se istaknuti pesnici i pisci iz sveta: Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska – Rusija), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija), Kerol En Dafi (Velika Britanija), Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska), Enes Kišević (Hrvatska), Jirgen Izrael (Nemačka), Olga Martinova (Rusija – Nemačka) i Budimir Dubak (Crna Gora).

Husein Dervišević (1948, Bihać) je veoma plodan i svestran pesnik, pripovedač, romanopisac, esejista, umetnik fotografije, publicista i novinar.

Prvu zbirku pesama “Praznik” (1969) objavio je u svojoj 21. godini, a zatim su usledile druge knjige poezije i proze, među kojima je i značajan broj za decu.

U bogatom opusu pisca nalaze se zbirke pesama i priča, kao i romani za decu, kratke priče, romani za starije, zbirke poezija, publicistički tekstovi i drugo.

Stručni žiri je u svom obrazloženju istakao da je autor još od svojih prvih knjiga pokazao interesovanje za odnos muzičke supstance jezika i onoga što se saopštava pesmom.

Imao je neizbežne i korisne uticaje književnika Rajka Petrova Noga u ranoj mladosti, da bi onda pronašao svoj autentičan izraz i u vezanom i u slobodnom stihu.

Kako navode iz Žirija, poput Alekse Šantića koji se vezao za Mostar i ceo život proveo i pisao u tom gradu, slična je sudbina zadesila i Derviševića u Bihaću.

Na širem planu, negde na putu Bore Stankovića i Vranja, ili Džejmsa Džojsa i Dablina, laureat je pesnik i pisac koji u lokalnom miljeu nalazi zakone vaseljenskog, neprestano stremeći (post)modernosti i svojevrsnom eksperimentu na planu izraza i tematsko-motivskih iznenađenja.

Nagrađivan i uvršten u školsku lektiru Bosne i Hercegovine, Dervišević je daleke 1984. godine za dečji roman “Prodavač osmijeha” dobio priznanje za knjigu godine u BiH, koja je onda doživela više izdanja, a u Mađarskoj takođe ušla u lektiru.

I poezija mu je prevođena na engleski, italijanski, mađarski i turski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar