Najbogatiji slikar na svetu

Thomas Kinkade je ljubitelj prirode. Thomas Kinkade razmišlja pozitivno. Thomas Kinkade prezire umetnost radi umetnosti. Thomas Kinkade ne voli mračnu umetnost. Thomas Kinkade je Amerikanac. Thomas Kinkade je najbogatiji slikar na svetu.

Za kritičare je on samo „kralj kiča“. Njegova dela se ne nalaze ni u jednoj značajnoj galeriji, njegovo ime nećete naći u ozbiljnim časopisima i knjigama, teško da će ga upamtiti istorija umetnosti. Ipak, on se ne žali, zadovoljno trlja ruke i na kritičarske provokacije odgovara zajedljivo: „Samo vi kritikujte. Posle svake vaše kritike, ja prodam 100.000 slika“.

Teško je reći koliko slika zaista proda, ali se zna da se one mogu kupiti u preko 5.000 galerija, od kojih je 400 specijalizovano samo za njegova dela. Njegovo bogatstvo oznosi 1,8 milijardi dolara, poseduje fabriku u kojoj još 600 radnika „štanca“ limitirane kopije njegovih slika, kič-prizora koji se prodaju za 3.000 dolara. I to se prodaju „kao alva“!

Fenomen „Thomas Kinkade“ je još zanimljiviji kada se zna da je, zbog ogromnog interesovanja, proširio delatnost i na postere, zidne tapete, šolje za kafu, satove, čekove, knjige, video-kasete, CD-ove. Organizuje i putovanja u specijalnom autobusu koji je ispunjen njegovim slikama, a njegovi fanovi (i oni drugi) mogu da posete i Kinkade-naselje pored San Franciska, sastavljeno od 101 kućice kao iz bajke.

Naravno, prisutan je i na Internetu, gde će vam ponuditi i svoje screensaver-e. Posetite ga!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar