Ne baš sasvim obično…

Roman-prvenac ruske spisateljice Oksane Robski ima naziv „CA$UAL“, ili „Svakodnevno“, i ono što opisuje jeste neka vrsta svakodnevice. Svakodnevice za koju bi neki možda želeli, a mnogi verovatno baš i ne (bar ne u potpunosti), da bude njihova sopstvena.
Glavna junakinja ovog romana je mlada Ruskinja čiji je život doskora delovao odlično: bogat muž, bogataška kuća u naselju u kome i sam Jeljcin ima vilu i u kome živi kompletan mondenski svet današnje Rusije, osmogodišnja ćerkica, sve sjajno – osim što je videla muža sa nekom plavušicom, pa mu je predložila da neko vreme budu odvojeni, što je on sasvim ravnodušno prihvatio. Nedelju dana kasnije on je ubijen, a ona je ostala sama, i dalje u bogataškom naselju i sa ćerkicom, ali i sa saznanjem da će morati da nađe neki solidan izvor prihoda ako želi da ostane tu gde je; uskoro i sa saznanjem da plavušica očekuje dete i da je detetov otac njen pokojni muž. Uz pomoć poznanika, protagonistkinja saznaje ko joj je ubio muža i naručuje ubistvo tog čoveka. Počinje i nov biznis (potpuno legalan, prodaja surutke), i dalje se viđa sa svojim bogatim prijateljicama, troši po pedeset hiljada dolara u šopingu i nevoljno pomaže ljubavnici svog pokojnog muža. Sve kao deo svakodnevice.
Život, naravno, ne teče bez ikakvih problema. Naprotiv. Posao je nemoguće raditi bez podmićivanja velikog broja ljudi (što glavna junakinja uči na nimalo nežan način), uskoro mora i da se bori za tržište, u nekom trenutku dolazi do nezgodnog saznanja o čoveku čije je ubistvo naručila, kao i o nekoliko nezgodnih saznanja o muževljevoj ljubavnici. Glavna junakinja jeste snažna, snalažljiva i optimistična, ali njen život svejedno preti da se raspadne na deliće – i njen, i život njene voljene ćerkice.
„CA$UAL“ je sve samo ne običan roman. Napisan je inteligentno i sa puno duha, bez početničkih grešaka, lak za čitanje, sa likovima koji vam možda nisu u potpunosti dopadljivi, ali koji su svakako zanimljivi i do kojih će vam biti bar u nekoj meri stalo. Pun opisa načina života koji je i nemilosrdan i interesantan (bar za posmatranje) i, za neke, ostvarenje snova – „CA$UAL“ je knjiga uz koju se može provesti nekoliko zanimljivih sati, a zatim možete biti srećni jer vam je život znatno mirniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

casualoksana robskiruski romansvakodnevica
Komentari (0)
Dodaj komentar