Nedelja srpskog filma u Skoplju

BEOGRAD – Manifestacija Antologija srpskog filma u Skoplju u organizaciji Kinoteke Severne Makedonije, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Udruženja SPONA, a uz podršku Ambasade Srbije, otvorena je projekcijom filma „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana iz 1982.

Ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović na svečanom otvaranju ovogodišnje nedelje srpskog filma u Skoplju izrazila je zadovoljstvo što će makedonska publika imati priliku da uživa u kultnim srpskim filmovima i istakla prednosti kulturne diplomatije koja još više zbližava i povezuje narode i zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Direktor Kinoteke Severne Makedonije Vladimir Angelov naglasio je da i danas žive replike iz kultnog filma ,,Maratonci trče počasni krug“, dok je Aleksandar Erdeljanović iz Jugoslovenske kinoteke upoznao prisutne sa aktivnostima kinoteke u oblasti digitalizacije i digitalne restauracije filmova.

On je istakao da je u njihovom centru od 2009. godine digitalno restaurirano 25 filmova iz kinematografije regiona, među kojima je 11 naslova iz Antologije srpskog filma, ali i tri makedonska naslova: ,,Otac“ (Prokleti smo, Irina), ,,Žeđ“ i ,,HAJ-FAJ“ .

Do 11. maja u bioskopu Kinoteke Severne Makedonije biće prikazano 11 digitalno restauriranih naslova srpske kinematografije od ranih šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Poštovaoci srpske kinematografije imaće mogućnost da odgledaju i filmove Gorana Paskaljevića „Varljivo leto 68“, zatim „Plastični Isus“ Lazara Stojanovića iz 1971, te film „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića iz 1979. godine. Takođe, imaće priliku da pogledaju još jedan film Slobodana Šijana, „Ko to tamo peva?“, kao i ostvarenje Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“, zatim „Petrijin venac“ Srđana Karanovića, „Ljubav i moda“ Ljubomira Radičevića, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.“ Dušana Makavejeva iz 1967. godine, te čuveno ostvarenje Dušana Kovačevića “Balkanski špijun“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar