Nedelja turske kulture u Srbiji

BEOGRAD – U čast proglašenja 2019. godine „Godinom Gobekli Tepe-a“ vodeća tema treće po redu manifestacije „Nedelja turske kulture“ koja će se održati u Beogradu od 7. do 10. oktobra je „Gobekli Tepe: čovek i život“.

Manifestaciju „Nedelja turske kulture“ organizuje Institut Yunus Emre, a počeće izložbom „Gobekli Tepe od davnina do danas“ čijem će otvaranju na Kalemegdanu 8. oktobra u 12:30 časova prisustvovati supruga predsednika Republike Turske gospođa Emine Erdogan.

Povodom „Godine Gobekli Tepe-a“ Institut Yunus Emre putem manifestacije „Nedelja turske kulture“, ali i predavanja i izložbi, programa predstavljanja turske kuhinje „Put pšenice dug 12.000 godina“ sa Šefom Omur Akorom, kao i programa baziranom na upotrebi igračaka inspirisanih Gobekli Tepe-om u sklopu dečjeg festivala „Hajdemo napolje“ u različitim delovima sveta predstavlja Gobekli Tepe svetskoj javnosti.

U vezi sa tim, u okviru manifestacije „Nedelja turske kulture“ čija je vodeća tema -Gobekli Tepe: čovek i život na Kalemegdanu, jednom od važnih turističkih mesta Beograda, održaće se izložba Gobekli Tepe.

Na izložbi će svi zainteresovani moći da vide istorijski put od otkrića do danas i monumentalne građevine Gobekli Tepe-a.

Tokom nedelje u kojoj će svetskoj javnosti biti predstavljeno životno putovanje čoveka sa anadolskih prostora predsednik komiteta za iskopavanja na lokalitetu Gobekli Tepe Dželal Uludag održaće predavanje na Beogradskom Univerzitetu.
U Galeriji Suluj biće otvorena izložba keramike „Civilizacije Anadolije“.

Izložbu čine predmeti iz ličnih kolekcija dr Sidike Sibel Sevim, profesora na Univerzitetu Anadolija i dr Džemaletin Sevima.

Umetnici su predmete koji će biti prikazani na izložbi izradili inspirisani bogatim kulturnim nasleđem Anadolije.

Nakon otvaranja izložbe i kratkog predstavljanja umetničkih radova umetnici će sa posetiocima podeliti više informacija o rađanju umetničke keramike i njenom bogatstvu.

U okviru manifestacije „Nedelja turske kulture“ umetnici će se takođe sastati sa studentima Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Na radionici kojoj će prisustvovati profesori i studenti odseka za keramiku umetnici će predstaviti specifičnosti, istoriju i metode turske keramike.

Studenti će dela koja samostalno dizajniraju ukrasiti turskim dezenima.

Bogatstvo turske kuhinje i njena gastronomska kultura formirana prema geografskom položaju i uslovima koji vladaju u Anadoliji, koja je bila domaćin mnogim starim civilizacijama biće predstavljeni svim ljubiteljima kulinarstva u Srbiji.

Poznati šef i autor knjiga o kulinarstvu Ali Aćikgul i šef idris Guler održaće radionicu turske kuhinje u Metro Horeca centru 9. oktobra 2019. godine sa početkom od
Izložba „GAP: Od davnina do današnjice“ koju čine fotografije ljudi i života u Jugoistočnoj Anadoliji takođe je deo Nedelj turske kulture.

Izložbu je pripremila Regionalna kancelarija za razvoj Projekta Jugoistočna Anadolija i ona predstavlja kulturne i istorijske vrednosti ove oblasti biće otvorena 10. oktobra 2019. godine.

Bogato muzičko nasleđe Anadolije predstaviće čelista Ugur Išik na koncertu „Duh anadolije“ 10. oktobra 2019. godine u koncertnom salonu Beogradske filharmonije.

Na koncertu umetnik će izvesti melodije svih civilizacija koje je Anadolija ugostila.
Čelista Išik će u okviru manifestacije „Nedelja turske kulture“ održati muzički master klas u prostorijama AKUD Ivo Lola Ribar kome će prisustvovati ovdašnji čelisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar