Nekom ne odgovara da se u Srbiji snima film o NATO bombardovanju (video)

„Holivud je mašina za pranje para. Tamo se najveći fondovi iz čitavog sveta slivaju upravo u taj propagandni režim. Mi ovde imamo tu slobodu koju ne znamo da koristimo. Zašto mi nemamo film o NATO bombardovanju, nego moraju Rusi da ga naprave?“, kaže Kusturica u razgovoru za Sputnjik.
Već duži period se priča o filmu o Jasenovcu u režiji Emira Kusturice. Sada je ta informacija i zvanično potvrđena i reditelj je zajedno sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem najavio veliki projekat u narednom periodu koji će svedočiti o grozotama i genocidom nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

Slavnog reditelja smo pitali da pozicionira najavljeno ostvarenje o Jasenovcu na mapi filmova o ratovima na Balkanu.

„To su filmovi drugačijeg stila. ’Balkanska međa‘ je jedan moderan film koji odgovara mentalitetu ljudi koji gledaju MTV i koji gledaju reklame. A ja ću da pravim jedan staromodan film, za koji bih hteo da bude napravljen formalno, kao da je pravljen tih godina, odmah posle oslobođenja, i da se vrati zapravo na ′41“, objašnjava Kusturica za Sputnjik.

On je podsetio da je ustanak povodom nemačke okupacije u Srbiji počeo u julu 1941. godine, kad se u Zapadnoj Srbiji proširio glas da u Hrvatskoj ko god stigne javno kolje i ubija Srbe.

„Nisu Žikica Jovanović Španac i partizani podigli taj ustanak, nego su u boj krenuli oni koji su imali u svojim spremištima puške ražalovane i poražene vojske Jugoslavije, i koji nisu mogli da izdrže da njihova braća u Jasenovcu, koji je inače bio srpski grad, grad naprednih srpskih trgovaca i preduzetnika, izvedu opšti ustanak. Uopšte, odnos prema Srbima u Hrvatskoj je bio pokretanje ustanka u Drugom svetskom ratu“.

Na pitanje da li se pribojava eventualne cenzure budućeg filma u zemljama Zapada, kao što je to bio slučaj sa „Balkanskom međom“, Kusturica je nedvosmislen:

„Ma ja se ne bojim ničega. Ja sam amortizovan. Znate ono kako kažu — kad ti istekne rok, onda možeš da radiš šta god hoćeš!“

Upitan da li je razmišljao da u budućnosti snimi ostvarenje o NATO agresiji na Jugoslaviju, reditelj kaže da je to u Srbiji nemoguće.

„To treba da pitate one koji vode državu. Bilo je nekih filmova o NATO bombardovanju, međutim tajna je u tome, i dobra okolnost za ove koji vole da se ne talasa, što i ti filmovi koji su snimljeni nisu pokrenuli ozbiljnu temu. Svaki film koji pokrene ozbiljnu temu je u prvom koraku dobar. Kad napravi dobar zaplet, onda ima veliku šansu da uspe, ako uspe da uskladi to kao u simfonijskom orkestru dirigent. A tek onda na kraju kad ga sklopi, ide ta ideja da li je to stvarno dobro ili nije“, ističe Kusturica i dodaje da su danas svi filmovi koji izlaze fantastični. Prema njegovim rečima, ne pojavi se nijedan da nije dobar i svi uglavnom nastaju, iznedre iz potrebe da se „operu“.

„Ja mislim da je Holivud mašina za pranje para. Da se tamo najveći fondovi iz čitavog sveta slivaju upravo u taj propagandni režim. Mi ovde imamo tu slobodu koju ne znamo da koristimo. Zašto mi nemamo film o NATO bombardovanju, nego moraju Rusi da ga naprave? Zato što Rusima ne odgovara da NATO bude tu. A da li nama odgovara ili ne odgovara? Meni ne. A da li ljudima koji vladaju u ovoj zemlji odgovara takav film? Treba njih da pitate“, zaključio je „mokrogorski profesor“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmNATO bombardovanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • FILIP

    Mi u srbiji,moramo vec jednom da shvatimo,da u interesu daljeg nastavljanja normalnog zivota,moramo po nesto, i da precutimo,kako se posledice lose po nas,ne bi dalje nastavljale.Evo,uzmimo za primer nemacku.Danas smo sa nemackom,u bog ko zna,“velikom“ prijateljstvu.I to je u redu.Ali,mi nikada ne pominjemo divljacko bombardovanje, kada je pola Beograda,bilo poruseno,na zverski nacin.Kada bi Goacka“spodji Angeli Merkel,to svakodnevno stavljali kao prigovor,ona ne bi vise bila srpska „majka“,kako je nasi politicari nazivaju.A NATO Paktu,stalno to zvrndamo,i stalno pravimo pukotine u diplomatskim odnosima.Ako taj nesrcni covek Kusturica,nema ideju ni za kakav drugi scenario, neka ne „cacka“ mecku,kako to lepo nasa narodna poslovica kaze.!

    • Anonimni

      Kako Vas nije sramota da ovako nešto napišete ? Zar da zbog „evrointegracija“ pljunemo na srpske žrtve, kojih pri tom nije bilo malo ?