Neleta Karajlića slike Kusmuka podsetile na Karamazove

BEOGRAD – Izložba slika „Stanja“ Marka Kusmuka otvorena je večeras u beogradskoj galeriji „Sanjaj“, gde će trajati do 18. februara.

Izložbu su otvorili Kusmuk, galeristkinja Sanja Bjelanović Janković i njen suprug Nele Karajlić, koji je tom prilikom rekao da su ga „hirovitost i strast“ glavnih junaka romana „Braća Karamazovi“ Fjodora Mihailoviča Dostojevskog podsetili na izložene slike.
„Te ispucale ruke, naborana čela, ogromne uši, širom otvorene oči – sve su to demoni. Ali ne iz gotskih bajki engleske književnosti, već su deo naše psihe, onoga što se rađa u nama, što sa nama odrasta i najverovatnije ostaje iza nas“, rekao je Karajlić.

Obraćajući se brojnim posetiocima u ispunjenoj galeriji, Karajlić je istakao da je Kusmuk vešto kistom oslikao ljudsku dušu i sve skriveno u njoj „ne da bi nas opomenuo već da nam pokaže istinsku dubinu onoga što se krije u nama“.

„Baš kao i Dostojevski, Marko ne preti nego otkriva, pokušavajući da nam predoči sav svoj i naš dramatični unutrašnji svet“, ocenio je Karajlić.

Bjelanović Janković, koja izložbom „Stanja“ nastavlja da pruža priliku mladim umetnicima da se javno predstave u galeriji „Sanjaj“, u svom obraćanju je istakla da Kusmukova dela nisu portreti, iako možda imaju tu formu, već „u sebi kriju stanja, kriju u stvari čovekovu dušu i ono što se nalazi u njegovom umu“.

Kusmuk je rekao agenciji Tanjug da je izloženih 15 slika iz ciklusa „Stanja“ nastajalo u prehodnih godinu dana i da predstavljaju „čisto likovno istraživanje slikarskih tehnika i medija“ i jednu vrstu igre u kojoj je istraživao tehnički i tehnološki šta i kako može.

Prema njegovim rečima, uz to, slike se tematski vezuju za pandemijski period u kome živimo, pošto „savremena umetnost manifestuje nešto u čemu smo se hteli ili ne hteli našli već drugu godinu“.

„Kroz slike se može primetiti neizvesnost i situacije koje nas navode na sam osećaj straha. A zapravo slike koje nastaju u zadnjem periodu krajem 2021. možda malo više otvaraju neku vrstu nade i nečega što nam omogućava da razmišljamo pozitivno“, rekao je slikar.

Sarajlija Kusmuk je diplomirao na tamošnoj Akademiji likovnih umjetnosti, magistrirao je u Rimu, a u poslednih nekoliko godina imao je više zajedničkih i samostalnih izložbi u Nemačkoj, Danskoj, Bosni i Hercegoviji, Hrvatskoj i Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar