Neobični triler

Oni koji su voleli film "Osećaj gospođice Smile za sneg" voleće i roman pod naslovom "Tiha devojčica". Oba dela izašla su ispod pera danskog autora Petera Hega (1957), s tim što je prvi proslavljeniji kao film iz skupe A produkcije, a drugi ostaje prava poslastica za čitalačke sladokusce. U pitanju je neobičan itelektualni triler čiji pasaži vode kroz najrazličitije oblasti duha, nauke, religije, filozofije, muzike, pop kulture. Dakle, za svakog ponešto.
Svetski poznatom klovnu Kasperu Kroneu, koji je rastavljen od voljene žene, a očekuje očevu smrt, preti odlazak u zatvor zbog neplaćanja poreza. Danska tajna služba, u zamenu za slobodu, zahteva od njega da upotrebi svoju izuzetnu sposobnost prepoznavanja i tumačenja zvukova koji se nalaze van čujnog opsega i da pronađe otetu devojčicu, njemu već poznatu kao biće čijoj auri odgovara – tišina. I od tog momenta se Peter Heg zaista pokazuje kao pravi majstor vođenja priče.
Četiri sudbine počinju besprekorno da se prepliću jedan sa drugom: priča glavnog junaka, klovna, njegovog umirućeg oca, tihe devojčice i žene koja je otišla. Ove četiri sudbine Heg povezuje na neverovatan način (ali istančano logičan) da bi sve kulminiralo vratolomnom poterom po ulicama i podzemlju Kopenhagena. Prevodilac je Nataša Ristojević-Rajković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Osećaj gospođice Smile za snegpeter hegTiha devojčica
Komentari (0)
Dodaj komentar