Nišlije čuvaju uspomenu na princa poezije

„Jedan mali cvet još nije ni progovorio, a već je znao sve tajne sunca i sve što zemlja krije” – ovim stihovima Branka Miljkovića, pročitanim ispred spomenika koji je grad Niš podigao u znak sećanja na nezaboravnog poetu u svom centru, i ove godine obeležena je godišnjica tragične smrti jednog od najvećih srpskih pesnika.

Navršilo se tačno 56 godina od kada je u Zagrebu 12. februara 1961. godine preminuo, navodno izvršivši samoubistvo, „princ poezije”. Poštovaoci dela Branka Miljkovića, njegovi vršnjaci i školski drugovi i, po tradiciji učenici niške Osnovne škole koja nosi njegovo ime – svi koji čuvaju uspomenu na velikog stvaraoca okupili su se na Sinđelićevom trgu ispred Narodnog pozorišta i položili cveće na njegov spomenik.

– Ovde, na ovom trgu i na ovom mestu najviše je recitujući svoju poeziju, boravio naš drug iz školske klupe, naš sused iz ulice, koji je još kao gimnazijalac i nedugo potom kao student postao pesnička i književna veličina. Niška i srpska, ali i evropska književna javnost svesni su pesničke zaostavštine Branka Miljkovića, jer je on na velika vrata ušao u poeziju naše zemlje i našeg kontinenta. Njegovi stihovi i poetika, ali i njegova razmišljanja bili su na nivou najznačajnijih događaja i najaktuelnijih procesa evropske književnosti na početku druge polovine 20. veka, rekao je na skupu Vidosav Petrović, književnik i školski drug velikog pesnika.

Učenici niške OŠ „Branko Miljković” doneli su cveće na spomenik nezaboravnom pesniku i recitovali njegovu poeziju. Ova škola svake godine u znak sećanja na poetu čije ime nosi, raspisuje konkurs „Brankovo pero” za učenike osnovnih škola. A pre nekoliko godina, na inicijativu predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića grad je započeo realizaciju jednog od najznačajnijih projekata – štampanje „Sabranih dela” Branka Miljkovića:

– Prvi tom „Sabranih dela” velikog pesnika već je izašao iz štampe, a drugi i treći su kompletno pripremljeni i treba očekivati da u najskorije vreme, najkasnije tokom narednog proleća ugledaju svetlost dana. Završetkom ovog projekta Niš će se na najbolji mogući način odužiti jednom od svojih najznačajnijih stvaralaca u književnosti i uopšte u kulturi, rekao je prof. Ilić.

(Toma Todorović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

branko miljkovicnis
Komentari (0)
Dodaj komentar